More

    Radenska je bila najbolja za gemišt. Dok nije stigla Jamnica iz stakla

    Kategorije:

    Podsjetio me Facebook da smo prije 10 godina na današnji dan ocjenjivali mineralne vode. Ne same, naravno, nego kao sastojke najboljeg koktela – gemišta. Bili smo mlađi, bili smo ljepši, neki mršaviji, neki deblji, ali svi i dalje uživamo u gemištima kad imamo pravo vino za gemišt koje mora biti alkoholno lagano, aromama nježno, a okusom izrazito svježe. U ovo vrelo srpanjsko popodne na Srakanama sam si veselo natočio gemišt od vina iz Krašića i vode koja je osvojila 5,33 od maksimalnih pet bodova. Izvještaj objavljen nakon ocjenjivanja 2013. godine prenosim u cijelosti.

    Namjerilo se šest junaka na 11 mineralnih voda i dvanaestu soda vodu koja je bila izvan konkurencije te vino Pol i pol međimurske obitelji Štampar. Tražili smo koja je voda najbolja za gemišt. Kod Štamparovih u Štrigovi smo se i okupili.

    Vino je bilo Pol i pol, a mi smo vodu točili dva u osam. između 11 voda i dvanaeste sode, najbolja bila trinaesta

    Na gornjoj fotografiji su s lijeva međimurski marketingaš i autor naziva vina koje smo pili s mineralnim vodama i sodom Ivan Goričanec, domaćin David Štampar, veliki ljubitelj dobrih vina i dobrih gemišta Darko Glavač, direktor Međunarodnog festivala vina i gastronomije Vino.com Ivan Dropuljić, još jedan ljubitelj gemišta Darko Turek, koji je iz auto-struke poput treće navedenog imenjaka te Bakhov sin.

    Benjamin Štampar, Davidov brat, točio nam je vino i škropio ga mjehurićima. Ako se to može zvati mjehurićima. Vode su, naime, bile iz PET ambalaže i svaka je pjenušavost nestajala brzinom kojom nestaje i novac s mog računa. Dakle, brže od Usaina Bolta. Svjesni smo unaprijed bili da će nam se to događati, no da smo inzistirali na vodi u staklenim bocama, jedva bismo ih skupili četiri.

    Za ocjenjivanja Benjamin Štampar točio je vodu iz plastičnih boca zamaskiranih folijom. Poslije je stigla staklena

    Ovako smo plastiku zakamuflirali aluminijskom folijom i kušali ih redom, uspoređivali neke, vraćali se na druge, odbacivali treće pa uživali u toj sodi koja je zauzela četvrto mjesto i na kraju jedva dočekali Jamnicu iz stakla: To je pravi gemišt, povikali smo kad je počelo rezati u ustima. Bodovali smo ih školski, ocjenama od jedan do pet. Jako mi je drago što smo se u ocjenama za svaku pojedinu vodu sva šestorica jako malo razlikovali, za bod, samo kod tri najbolje bilo je i petica i trojki. Da ne duljim, evo rezultata:

    1. Radenska 3,7
    2. Kalnička 3,5
    3. Jamnica 3

    Ispred svih ocijenjenih voda je slavni drveni “gemištmetar”, kutija u koju stane 16 klasičnih gemištacijskih čaša

    4. Kiseljak 2,3
    5. Sorgente di Fleons 2,3
    6. Cetina 2,2
    7. Sveti Rok 2,2
    8. Studenac 2
    9. Saskia Leissling 2
    10. Saguaro 1,8
    11. San Pellegrino 1,5

    Izvan konkurencije:
    Soda 2,7 (bila bi četvrta)
    Jamnica iz stakla: 5,33 (četiri petice i dvije šestice)

    Tko voli gemište može pročitati i trilogiju Gospodar osvježenja strukturiranu prema uzoru na slavnu sagu Gospodar prstenova: Vinska družina, Dvije boce i Povratak gemišta.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Haiku s Hvara: Hvala

    Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

    Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

    Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

    23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

    Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

    23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

    Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

    Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

    Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

    Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

    Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...