More

  Tokajaca ima i u Slovačkoj. Tamo su herbalni, a u Mađarskoj voćni

  Kategorije:

  Smeđe je neprivlačne boje, s puno sedimenta na dnu boce tokajac iz 1979., ali miris je pokazao kako je riječ o posebnom vinu. Djelovao je iskusno i uzbudljivo, pa se moglo naslutiti kakav gutljaj slijedi: raskošan, bogat i dubok, svjež kao da ima četiri, a ne 44 godine. Taj je tokajac državne vinarije Tokajhegyaljai Állami jedno je od vina koja se zauvijek pamte.

  Tokajac iz 1979. mađarske državne vinarije Tokajhegyaljai Állami i danas je svjež kao da ima četiri gogine a ne 44

  Bio je i zvijezda radionice o tokajcima i njihovom potencijalu u gastronomiji koju su organizirali Hrvatski sommelier klub i zagrebački restoran Kaiser sommeliera Maria Meštrovića.

  Premda su najčešći i najslavniji tokajci slatki, na degustaciji su poslužena vina različitih stilova s jelima koja su ih dobro pratila, ali i onima koja baš i nisu. Namjerno, kako bi se naglasile poželjne i nepoželjne komponente kod sljubljivanja. Manje slatkim vinima pristajali su orašasti plodovi i suho voće, a slađima zreli kozji sir i pašteta od pileće jetre sa marmeladom od luka. Najslađi tokajac dobro je pratio zreli sir s plemenitom plijesni.

  Na području današnje regije Tokai nekad su bile stotine vulkana. Zato je tlo mineralno, pa vina dugo ostaju svježa

  U tokajcima su tri sorte; furmint (moslavac), hárslevelű (lipovina) i sárgamuskotály (muškat), a dozvoljene su, ali se rjeđe koriste i u malim udjelima, kabar, zéta i kövérszőlő. Od tih se blendova najčešće rade slatka vina, premda su i suhe varijante sve češće kao i monosortna vina od furminta i lipovine.

  Tokaj-Hegyalja ili Tokajsko podbrđe spada u najvažnije vinorodne regije Svijeta i najstarija je vinska apelacija ustanovljena 1757. godine. U drugoj polovici 16. stoljeća počeo se proizvoditi Tokaj Aszu, prvo vino dobiveno od grožđa koje je zahvatila plemenita plijesan ili botritis.

  U slovačkom dijelu vinogradi su okrenuti sjeveru, a arome herbalne. U Mađarskoj su padine južne i vina voćnija

  Prvi pisani tragovi o proizvodnji vina na tom području datiraju iz 1067. Raspadom Austro-Ugarske monarhije vinorodna regija Tokaj je podijeljena pa je sad veći dio, oko 6.000 hektara, u Mađarskoj, a oko 1.000 hektara je u Slovačkoj.

  Na degustaciji se vrlo jasno pokazala razlika i u vinima jer je u slovačkom dijelu regije orijentacija vinograda uglavnom na sjever i sjevero-zapad pa s tih položaja dolaze herbalnija vina sa više svježine. U mađarskom je dijelu većinom južna orijentacija i vina su voćnijeg aromatskog profila. Posebno mi je drago da su veliko zanimanje izazvala suha vina, dok su se slatka očekivano pokazala u odličnom izdanju. Tokajce zovu kraljem vina i vinom kraljeva, a Dan tokajaca slavi se 10. prosinca

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...