More

  Vinski klub predstavio Klet Krško: Cviček može biti i ozbiljno vino

  Kategorije:

  Klet Krško, jedna od najstarijih slovenskih zadružnih vinarija, predstavila je 11 vina u organizaciji Vinskog kluba u zagrebačkoj vinoteci Bornstein. Prvi je to izlazak te slovenske vinarije na hrvatsko tržište nakon dugo vremena, a sommelier Vinskog kluba Tomo Jakopović te Jure Grubar, direktor i enolog vinarije Klet Krško posjetitelje su upoznali s tri pjenušca te tri bijela i pet crvenih vina. Među njima su bila i dva Cvičeka po kojima je Klet Krško poznata.

  Jure Grubar, direktor i enolog vinarije Klet Krško te Tomo Jakopović, sommelier Vinskog kluba
  Jure Grubar, direktor i enolog vinarije Klet Krško te Tomo Jakopović, sommelier Vinskog kluba

  Legendarni Cviček mješavina je crnih i bijelih sorata slovenske vinorodne regije Posavje sa strogo propisanim omjerima. U njemu mora biti 60 posto žametne črnine ili žametovke, 15 posto frankovke i 25 posto kraljevine, a udjeli žutog plavca i graševine nisu određeni.

  Bazni cviček Kleti Krško ima izražene arome jagoda i malina, a Cviček Premium je nižeg intenziteta mirisa, no puno širi, jačeg tjela, malo gušči i bogatijeg okusa.

  Mladi i ambiciozni tim pod vodstvom direktora i enologa Jure Grubara obnovio je proizvodnju Cvičeka i podigao je na jednu sasvim novu razinu. „Vino je dobilo posve jasne precizne konture, ima čiste i intenzivne arome, visoku svježinu, niske alkohole. Vino izmišljeno za ljetne vrućine“ rekao je Tomo Jakopović.

  Cviček
  Cviček je mješavina žametovke, frankovke, kraljevine, žutog plaveca i graševine

  Osim prepoznatljivog Cvičeka, vinarija Klet Krško pokazuje kontinuitet kvalitete s frankovkama koje su prošlih godina bile redovito visoko ocjenjivane na raznim natjecanjima. Turn Classic Modra Frankinja ove i prošle godine dobila je srebrnu medalju na poznatom Decanterovom ocjenjivanju.

  „Pjenušci od kraljevine i žametne črnine (žametovke) super su moderna vina, beskompromisna, bez ostatka šećera u brut varijanti“ dodao je Jakopović.

  Zadružna vinarija Klet Krško ima gotovo stogodišnju tradiciju. Osnovana je 1928. godine te sada okuplja dvjestotinjak obiteljskih vinarija koje obrađuju vinograde na brdima oko Krškog s obje strane rijeke Save.

  Klet Krško
  Ima Klet Krško i ozbiljan mladi Zeleni silvanac te izvrstan Bijeli pinot iz 2017.

  Na predstavljanju posluženi su i pjenušci Turn Premium Bela penina od kraljevine te  Turn Gourmet brut natur od žametne črnine, mirna bijela vina Turn Classic Prešerno 2022., Turn Classic Zeleni silvanec 2020., Turn Premium Bijeli pinot 2018., tri frankovke Turn Classic 2020., Turn Premium 2020. i Turn Gourmet 2019., kao i pjenušac za kraj Turn Premium rosé.

  Vina Kleti Krško još nema na policama hrvatskih prodavaonica, ali njihova vinoteka Turn udaljena je od Zagreba samo 45 minuta vožnje.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Abeceda vina nastavak je škole Bakhova sina: ‘A’ je...

  Alkohol povećava želju, a smanjuje moć. To ne smiju zaboraviti ljubavnici, ali ni vinoljupci kojima povećava sve...

  Provjerite znanje o crnim vinima: 7. krug Vinskoga kviza...

  Jesu li crna i crvena dvije vinske boje, zna li se tko su roditelji plavca malog i...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zlatno...

  Unikatno vino, posebne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Četiri velike sorte izraženog karaktera spojene su...

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...