More

  Ventus Plavac mali Pulenat 2020.

  Kategorije:

  Vino je proizvedeno od ekološki proizvedenog grožđa bez trunke kompromisa. Duboke je rubinske boje sa samo malo svjetlijim rubom vidljivim okom iskusnog promatrača. Umjerene je gustoće, a miriše zrelo i fino. Prvo se javljaju mirisi ukuhane trešnje i suhe šljive dok se iz drugog reda probijaju arome makije i niskog mediteranskog bilja probuđenih ljetnim suncem. U okusu suho, toplo i meko, prožeto južnjačkom slašću koja dolazi iz nemalih 15 posto alkohola s kojim se lako nosi veliki ekstrakt i vibrantna mineralna svježina. Punog tijela, raskošno i moćno, ali vrlo elegantno.

  Pulenat pršti energijom i na najbolji način ukazuje koliko je velik potencijal sorte kad joj se ispravno pristupi

  Moderan plavac daleko je od mainstream tokova. Pršti energijom i na najbolji način ukazuje koliko je velik potencijal sorte kad joj se ispravno pristupi u vinogradu i podrumu. Izraženih je, ali potpuno zrelih tanina, iznimno koncentriran i naglašene svježine pa neodoljivo podsjeća na glasovita vina Barolo iz talijanskog Pijemonta. Zahvalan je i u gastronomiji. Odlično će pristajati jelima od visoke divljači, pašticadama i odležanim junećim steakovima. Vino je potpuno spremno, ali ima velik potencijal odležavanja pa je osim vinoljupcima, zanimljivo i kolekcionarima. Čestitke na ideji i izvedbi.

  Ivo i Milka Plenković s partnerovom kćeri Lorenom Gurdulić u lijepo uređenom podrumu u Vrisniku pokraj Jelse

  Vinariju Ventus otvorili su Ivo Plenković i Damir Gurdulić u Vrisniku na Hvaru pokraj Jelse. Od grožđa s južne strane Hvara, koje su nekad prodavali drugim vinarijama, sad rade vrlo dobra do odlična vina koja nazivaju prema vjetrovima. Rosé je Maestral, pošip Jugo, mješavina bijelih sorata prč, maraština, žilavka i bratkovina Levant, a trbljan i plavac mali su Bura. Potom je stigla i Bonaca, a sad i najnoviji Pulenat, plavac mali odležan u bačvicama koji opisuju kao “olujnu i vinsku forcu”. Lijepo uređen podrum može primiti nekoliko desetaka gostiju.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Abeceda vina nastavak je škole Bakhova sina: ‘A’ je...

  Alkohol povećava želju, a smanjuje moć. To ne smiju zaboraviti ljubavnici, ali ni vinoljupci kojima povećava sve...

  Provjerite znanje o crnim vinima: 7. krug Vinskoga kviza...

  Jesu li crna i crvena dvije vinske boje, zna li se tko su roditelji plavca malog i...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zlatno...

  Unikatno vino, posebne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Četiri velike sorte izraženog karaktera spojene su...

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...