Vino je proizvedeno od ekološki proizvedenog grožđa bez trunke kompromisa. Duboke je rubinske boje sa samo malo svjetlijim rubom vidljivim okom iskusnog promatrača. Umjerene je gustoće, a miriše zrelo i fino. Prvo se javljaju mirisi ukuhane trešnje i suhe šljive dok se iz drugog reda probijaju arome makije i niskog mediteranskog bilja probuđenih ljetnim suncem. U okusu suho, toplo i meko, prožeto južnjačkom slašću koja dolazi iz nemalih 15 posto alkohola s kojim se lako nosi veliki ekstrakt i vibrantna mineralna svježina. Punog tijela, raskošno i moćno, ali vrlo elegantno.

Moderan plavac daleko je od mainstream tokova. Pršti energijom i na najbolji način ukazuje koliko je velik potencijal sorte kad joj se ispravno pristupi u vinogradu i podrumu. Izraženih je, ali potpuno zrelih tanina, iznimno koncentriran i naglašene svježine pa neodoljivo podsjeća na glasovita vina Barolo iz talijanskog Pijemonta. Zahvalan je i u gastronomiji. Odlično će pristajati jelima od visoke divljači, pašticadama i odležanim junećim steakovima. Vino je potpuno spremno, ali ima velik potencijal odležavanja pa je osim vinoljupcima, zanimljivo i kolekcionarima. Čestitke na ideji i izvedbi.

Vinariju Ventus otvorili su Ivo Plenković i Damir Gurdulić u Vrisniku na Hvaru pokraj Jelse. Od grožđa s južne strane Hvara, koje su nekad prodavali drugim vinarijama, sad rade vrlo dobra do odlična vina koja nazivaju prema vjetrovima. Rosé je Maestral, pošip Jugo, mješavina bijelih sorata prč, maraština, žilavka i bratkovina Levant, a trbljan i plavac mali su Bura. Potom je stigla i Bonaca, a sad i najnoviji Pulenat, plavac mali odležan u bačvicama koji opisuju kao “olujnu i vinsku forcu”. Lijepo uređen podrum može primiti nekoliko desetaka gostiju.