More

  Prav(n)a preporuka za vinsku šetnju Pelješcem 1. dio

  Dobrodošli na vinsko putovanje rajem za ljubitelje vina – poluotokom Pelješcem – u kojem vam predstavljam šest vinarija kroz dvije kolumne. Na svojih 70-tak kilometara dužine Pelješac ima oko 250 registriranih proizvođača vina te dva položaja prepoznatljiva u cijelom svijetu – Dingač i Postup. Na njima grožđe sakuplja velik postotak šećera zahvaljujući trostrukoj insolaciji koja dolazi direktno od sunca te refleksijom od mora i stjenovitih brda. Plavac mali s položaja Dingač iz berbe 1961. zaštićen je 13. svibnja 1964. certifikatom Međunarodnog ureda za zaštitu industrijskog, književnog i umjetničkog vlasništva iz Ženeve.

  Dingač 1961. bio je prvo vino bivše države za zaštićenim geografskim podrijetlom, a ima i međunarodni certifikat

  Kako vam planiranje putovanja na Pelješac ne bi zadalo glavobolju dok pokušavate napraviti selekciju vinarija koje ćete posjetiti, ovaj vinski itinerar osmišljen je da maksimalno iskoristite svoje vrijeme i istražite najbolje što Pelješac ima za ponuditi u nekoliko dana, a testiran je na mojoj koži i mom nepcu.

  Neka vam prva postaja bude vinarija Rizman u vinogorju Komarna, najmlađem vinogorju u Hrvatskoj. Predlažem da odaberete degustaciju uz četiri slijeda lokalnih specijaliteta koje prati vođena degustacija pet vina te se prepustite čarobnom pogledu na Pelješki most i vinograde.

  Sva njihova vina nose certifikat ekološke proizvodnje, a ove godine su dobili i dvije srebrne medalje na Decanteru – za Pošip 2022. i Plavac mali Primus 2018. pa kušanje ovih etiketa nemojte propustiti. Ljubitelji bogatih i zaokruženih, kremastih pošipa, pronaći će svog favorita u pošipu Nonno, začinjenom s malo chardonnaya, proizvedenom sur lie metodom i odležanom u francuskom barriqueu. Za poseban doživljaj, kušajte St. Michael koji proizvode samo u najboljim godinama isključivo od jedne sorte iz jednog dijela vinograda u maloj ediciji. Svaka je boca numerirana, a nosi naziv zaštitnika obitelji Sv. Mihovila u čiju je čast na imanju sagrađena i kapelica.

  Pelješka vinarija Grgić odličan je primjer spoja američkog i hrvatskog kapitala i znanja. Osnovao ju je Miljenko Grgić, jedan o najpoznatijih američkih vinara koji uspjehe reda vinima svoje kalifornijske vinarije Grgić Hills.

  Do velikog požara 2015. na Pelješcu Grgićeva vinarija bila je u šumi. Izgorjelo je i skladište, a zgradu su jedva spasili

  Hrvatska Grgićeva vinarija je povrh Trstenika, na hridi, okružena morem i nudi savršen ambijent za kušanje dviju fantastičnih interpretacija autohtonih sorti – Pošipa iz Čare te Plavca malog s položaja Dingač, pretvorenih u vrlo elegantna i karakterna vina. Ovdje imate priliku kušati čak 11 etiketa iz Grgićeve kalifornijske vinarije, što je dodatan razlog da rezervirate posjet u ovoj vinariji.

  Posjetiti Pelješac, a ne otići u Ponikve na degustaciju u vinariji Miloš, bio bi pravi grijeh iz više razloga. Prvi je taj što je ova nagrađivana ekološka obiteljska vinarija sa tradicijom dugom pola stoljeća jedan od stupova pelješkog vinarstva. Naime, plavac mali je nemoguće potpuno i ispravno razumjeti i doživjeti kao sortu bez Miloševog Stagnuma (latinski naziv za Ston), vina od grožđa iz vinograda starih između 35 i 40 godina.

  Frano Miloš upravo prodaje odličan Stagnum 2013. Nedavno kušanje pokazalo je kako je i 2007. i dalje veliko vino

  Berba 2013. čisti je perfekcionizam bez kompromisa, kao što su, uostalom, sva njihova vina koja suvereno potvrđuju da u pristupu ove vinarije ne igra ulogu ni vrijeme, ni slava ni novac, već istinska predanost prirodi i suživot s njom s ciljem postizanja maksimuma – u vinu i njegovoj prezentaciji.

  A kad smo kod prezentacije, drugi razlog zašto trebate otići u Ponikve je spektakularna nova vinarija koja je utjelovljenje najsuvremenijeg vinarstva ukopanog u živu stijenu i oličenje Miloševe vizije vinarstva koju vrijedi doživjeti.

  U drugom dijelu vinskog itinerara nastavit ćemo s pričom o još tri pelješka “M”, vinarijama Matuško, Mikulić i Matković, otkrivajući još čarobnih vinskih trenutaka na ovom prekrasnom poluotoku.

   

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...