More

  Kamen 2017. je ‘superhercegovac’ uglednog hercegovačkog sommeliera

  Kategorije:

  Ivan Planinić ugledni je hercegovački sommelier koji je karijeru započeo u prodaji vinarije Nuić. Nakon 10 godina je 2017. otišao u Njemačku, vođen novim izazovima: kao sommelier radi u restoranima s Michelinovim zvjezdicama, promovira hercegovačka vina i ocjenjuje na međunarodnim vinskim smotrama.

  Ivan Planinić radio je u vinariji Nuić iz Ljubuškog, upoznao potencijale sorata pa tamo i “iskopao” svoj Kamen 2017.

  Nije novost da sommelieri rade vina, najčešće u suradnji s nekom vinarijom premda pamtimo i samostalne, vrlo uspješne kreacije. Ivan je odlučio napraviti svoje vino u vinariji Nuić iz Ljubuškog, i dobro da je tako jer smo svi koji smo se „dočepali“ jedne boce iz limitirane serije od 600 komada bogatiji za posebno iskustvo.

  Primijetio je Ivan s godinama da cabernet sauvignon i merlot u zapadnoj Hercegovini daju iznimno grožđe pa je, po uzoru na “supertoskance“, odlučio kreirati prvog „superhercegovca“ od dvije francuske i dvije autohtone sorte. Cabernet sauvignon mu daje snagu, merlot mekoću i podatnost, blatina voćnost a dubinu i karakter definira trnjak. Vino duboke rubinske boje sa samo malo svjetlijim rubovima lijeno se vrti u čaši i sugerira ozbiljnost.

  Na nosu se primarno javljaju višnja i zrela trešnja. Iz drugog reda probijaju se mirisi kupine i crnog ribizla a u finalu diskretno javljaju začinske note s primjesom čokolade.

  Sve aromatske komponente nastavljaju se i u okusu. Vino je fino, toplo i meko uz dosta slasti proizašle iz 15 posto alkohola koji ga ne opterećuje, nego mu uz visoki ekstrakt daje ozbiljnu strukturu.

  Ravnotežu mu drže dobre kiseline, kameno-slana mineralnost i vrlo izraženi, ali zreli i podatni tanini. Otvara se relativno brzo u bordoškoj čaši većeg volumena, ali najraskošnije se predstavlja nakon što odstoji nekoliko sati u otvorenoj boci. Premda će uskoro napuniti šestu godinu, još je iznimno živo s velikim potencijalom za odležavanje. Za potpuni užitak dobro ga je poslužiti uz teletinu ispod peke (masniji dijelovi), umjereno začinjenu pašticadu ili juneće obraze. Uskoro na tržište kreće i 2018. Veselo je očekujemo.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Abeceda vina nastavak je škole Bakhova sina: ‘A’ je...

  Alkohol povećava želju, a smanjuje moć. To ne smiju zaboraviti ljubavnici, ali ni vinoljupci kojima povećava sve...

  Provjerite znanje o crnim vinima: 7. krug Vinskoga kviza...

  Jesu li crna i crvena dvije vinske boje, zna li se tko su roditelji plavca malog i...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zlatno...

  Unikatno vino, posebne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Četiri velike sorte izraženog karaktera spojene su...

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...