More

  Najbolje kave na svijetu ‘kuhaju’ Brazilac, Francuz, Australac i Čileanac

  Kategorije:

  Brazilac Boram Um svjetski je baristički prvak u natjecanju u pripremi kave. Imao je 15 minuta da impresionira žiri pripremom espressa, mliječnog napitka i autorskog pića od kave i postao prvi brazilski šampion u povijesti.

  “Uloga bariste je da otključa puni potencijal kave”, lijepo je rekao baristički viceprvak Daniele Ricci, a baš za tu ulogu žive svi sudionici ovog prestižnog natjecanja.

  Zahvaljujući velikom talentu i elegantnom nastupu Boram Um je postao prvi svjetski prvak u pripremi kave iz Brazila 

  Bio je to vrhunac kultnog svjetskog okupljanja ljubitelja kave “World of Coffee” na koje je u Atenu došlo više od 10.000 profesionalaca i entuzijasta sa svih kontinenata.  Najnovije kreacije predstavilo im je 416 pržionica, proizvođača, udruga i distributera.

  Još su se u tri kategorije natjecali najveći znalci u pripremi kave. Onu u đezvi, ta se kategorija službeno naziva cezve/ibrik, najbolji je bio Francuz Pierre de Chanterac. Na degustatorskom natjecanju pobijedio je Australac Young Baek, a u Brewer’s Cupu, odnosno pripremi filter kave, prvak je Čileanac Carlos Medina.

  Više od 10.000 profesionalaca i entuzijasta kušalo je kave iz 416 proizvođača i distributera sa svih kontinenata

  World of Coffee natjecanja zapravo su pozornica za prezentaciju najnovijih trendova, osobnih istraživanja, eksperimenata s novim varijetetima, metodama pripreme, pa čak i kemijskim svojstvima kave. Zato je natjecanje u pripremi kave ponekad sličnije poslu u kemijskom laboratoriju nego za šankom kafića!

  U atenskoj oluji novih ideja očigledna je bila dominacija infuziranih kava kojima tijekom obrade dodaju sastojke i arome poput esencijalnih ulja, voća (grožđe, marakuja) i začina. Imaju svoje mjesto na tržištu te donose svježinu i raznolikost. Uzbudljive su, nekima možda i vrhunac kreativnosti, no nisu nužno najbolji pokazatelj zdravlja industrije kave kao cjeline.

  U Ateni su dominirale kave kojima tijekom prerade dodaju sastojke i arome poput esencijalnih ulja, voća i začina

  Njihova sveprisutnost ipak ne smije zamagliti činjenicu da srž leži u kvaliteti i održivosti same kave koja treba biti cijenjena i poštovana u svom najčišćem obliku, a ne platforma za eksperimentiranje s okusima.

  Kave južnoameričkih zemalja dominirale su natjecateljskim podijima, a sorta gesha ponovno je bila najpopularnija zbog svog jedinstvenog aromatskog profila. Druga zvijezda bila je pink bourbon, sorta nastala križanjem crvenog i žutog bourbona, a blistale su i ostale rijetke sorte poput ombligona i eugenoidesa.

  Dok su stotine profesionalaca u Ateni drhtale kako će predstavitzi svoje proizvode, tisuće su u njima naprosto uživale

  Većina je natjecatelja koristila destilirana mlijeka, kojima je odstranjen određen udio vode, kako bi dodatno naglasili okus kave i poboljšali strukturu napitka. Usprkos tome što je Alpro bio zlatni sponzor, u final six, samo je jedan kandidat koristio alternativno mlijeko (kokosovo), i to u omjeru 1:10 sa kravljim.

  Kako svjetski baristički prvak priprema kavu pogledajte ovdje.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...