More

  Enjingi Venje bijelo 2012.

  Kategorije:

  Godinama smo sa strahopoštovanjem u Enjingijevu podrumu u Vetovu ulazili u prolaz između dva tanka od 30-ak tisuća litara (velika slika gore). U njima su bila genijalna vina Venje bijelo 2006. i Venje bijelo 2010. Kušali smo ih, uspoređivali, grijali srce i dušu te “filozofirali” kako bi bilo da ima mjesta i za treći tank s berbom 2013.

  Vinograd na Venju snimljen je 2004. Te godine je Decanter Venje bijelo 1998. proglasio najboljim na svijetu

  Iz te tri berbe, po mišljenju mnogih, Ivo Enjingi je napravio najbolja vina s položaja Venje na kojem je 1997. posadio graševinu, rajnski rizling, sivi pinot, traminac i sauvignon. Bila je to prva sadnja u Hrvatskoj s laserskim navođenjem. Već su 1998. trsovi rodili. Premalo je grožđa bilo vino od svake sorte pa je Ivo napravio jedno s kojim baš i nije bio zadovoljan. Razmišljao je čak da ga “pretvori” u vinjak. Prijatelj Ivo Ivaniš, sommelier iz Dubrovnika, prvo ga je nagovorio da pričeka neka sazrije, a 2004. godine i da ga pošalje na novo ocjenjivanje koje je u Londonu organizirao časopis Decanter. I Venje 1998. bilo je najbolje ocijenjeno u kategoriji bijelih višesortnih vina. Istu titulu u kategoriji monosortnih vina osvojila je Enjingijeva Graševina 2002. pa je Decanter poslije ocjenjivanja objavio članak pod naslovom “Hvala Bogu na hrvatskim bijelim vinima”.

  Venje 1998. nije bilo u prodaji. Kušamo ga povremeno, kad je Ivo posebno dobro raspoložen, i još je u formi. Prodavale su se fino berbe 2002., 2003. 2004., 2007., 2008…, a čekala 2006. Izašla je na tržište tek prije nekoliko godina, gotovo u isto vrijeme kad i 2010. Na prošlogodišnjem ocjenjivanju bijelih mješavina sorata White blend u zagrebačkom hotelu Esplanade, najbolje je vino bilo Venje 2006., a na drugome mjestu Venje 2010. Berba 2013. još je u podrumu.

  U prodaji je 2012. Prvo je to suho Venje bijelo, iako je riječ o kombinaciji kasnih i izbornih berbi. Ima, međutim, sve što Venje treba imati: punoću, balans, slast i onu najvažniju vinsku odliku, a to je da svaki gutljaj stvara želju za sljedećim.

  Video naše velikog i iskrenog zaljubljenika u vina Nenada Trifunovića Vinopije  s prezentacije Enjingijevih Venja u Esplanadi pogledajte ovdje.

  U Esplanadi su 2016. Ivo Kozarčanin, Mario Meštrović, Ivo Enjingi i Siniša Škaberna predstavili 12 vina Venje bijelo

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...