More

  Salon žilavke 17. kolovoza u Vinskoj Galeriji Vukoje u Trebinju

  Kategorije:

  A ta žilavka višestruko plaća pažnju koju joj čovjek ukazuje. I to brzo i moćno, tako da uskoro ne primjećuješ ništa drugo ni u sebi ni oko sebe do njene zlatne, zelene vidike, sa slutnjom plavog i velikog južnog neba u daljini i povorku obećanja od kojih se blažen osmjeh javlja na licu. Dragocjeno vino tvrdog, suhog, a blagoslovljenog kraja kao da čovjek pije smijeh i pjesmu i samo osmijehom i pjesmom pozdravlja svijet oko sebe.

  Tako je o žilavki pisao Ivo Andrić u romanu Omerpaša Latas, a njegovim riječima organizatori najavljuju i sedmi Salon žilavke u četvrtak, 17. kolovoza, od 19 do 24 sata u Vinskoj galeriji Vukoje u Trebinju.

  Žilavka se spominje u zapisima iz 14. stoljeća. U Hrvatskoj je ima ponešto u Dalmaticiji, a posadili su je i Makedonci

  Prošlogodišni je Salon, kaže poznati trebinjski vinar Radovan Vukoje, posjetilo više od 850 ljudi, a žilavke su im na kušanje nudili Hercegovina produkt, Hepok, Vino Milas, Podrum Ostojić, Podrum Vilinka, Carska vina, Podrum Begić, Podrum manastira Tvrdoš, Vinarija Marijanović, Podrum Andrija, Podrum Aćimović, Rubis, Vinogradi Nuić, Vinarija Anđušić, Vinarija Brkić, Vina Majić, Podrum Delić, Vinarija Sekulović, Vinarija Domano, Vinarije Dabić, Vinarije Škegro, Vinarija Čitluk, Vinarija Anđelić i Podrum Vukoje 1982.

  Svi će i na ovogodišnjem Salonu predstaviti vina od čiste žilavke ili kupaže u kojima je te najvažnije hercegovačke bijele sorte najmanje 50 posto. Izlagat će i proizvođači sira, pršuta te ostalih tipičnih i tradicionalnih proizvoda iz Hercegovine, a prvi put će svoja ulja predstavljati i maslinari iz tog dijela Bosne i Hercegovine.

  Na Salonu žilavke izlagat će i Josip Brkić iz Međugorja čiji je Mjesečar kultno vino od te sorte, a radi još dvije

  Prošle su godine urednici Vinskog kluba uživali u žilavkama na prekrasnom Festivalu blatine i žilavke Blaž Enology u Međugorju. Oduševljeni sortom, respektabilnu reprezentaciju žilavki predstavili su potom na VINOcomu u Esplanade Hotelu Zagreb i vinoljupcima poručuju da se isplati doći u Vinsku galeriju Vukoje.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...