More

  Zvao se taj zubar Ziber, Siber ili Süber, zaslužuje titulu Mistera sauvignona

  Kategorije:

  Gotovo tri godine čekali smo potvrdu je li Sauvignon 2008. doista dobar onoliko koliko nam se učinio sredinom rujna 2020. godine. Bocu obavijenu toliko “debelom” plijesni da se nije vidjela ni etiketa, a kamoli slova na njoj, tada nam je na kušanje donio Mladen Siber. Bilo je to raskošno vino, puno života, kao da mu je deset godina manje. Još sortno prepoznatljivo, raskošne, ali umjerene sauvignonske aromatike, prepuno slasti, bogato, podatno i moćno s beskrajno dugim i pamtljivim završetkom, uz laganu dozu patine koja je jedina ukazivala kako je riječ o vremešnom vinu.

  Sauvignoni i cabernet sauvignoni neka su od blaga iz podruma Mladena Sibera ukopanog ispod vinograda u Erdutu

  Kažu neki kako se Mladenovo prezime piše Süber, a čita Ziber, većina zna da je bio legendarni osječki stomatolog, a svi da su vina zubara Zibera i njegove ekipe među najboljima u Hrvatskoj. Rijetki su, međutim, svjesni koliko je i danas dobar “onaj” Sauvignon 2008. Potvrdio je to sredinom kolovoza 2023. Najavili smo se i odgovorili “iznenadi nas” na pitanje što želimo kušati. I te kako nas je iznenadio. Ponovno nam je ponudio isto vino iz „čađave“ boce.

  U svojoj 15. godini postalo je samo malo iskusnije. Arome su prigušenije, ali slojevitije, a okus bogatiji. Ostale su izražene fine kiseline i gotovo slana mineralnost zbog kojih je i dalje iznimno svježe, pa nije teško zaključiti da mu ovo nije „posljednji ples“, nego da je pred njim još puno lijepih godina.

  Kušali smo i svježi sauvignon 2022. koji ima sve sortne karakteristike, ali je poseban, odnosno svoj. Miris intenzitetom podsjeća na sauvignone novozelandskog stila, ali puno je širi i slojevitiji. Slično je i s okusom koji je izražen, no bogat i kompleksan s puno slasti i svježine. Pravi primjer teroarskog vina u kojem je autor odredio pravac, a ostalo je ekspresija sorte, tla i klime. Zbog ljubavi prema sorti i pozornosti koju joj posvećuje Mladen svakako zaslužuje titulu “Sauvignonieur”, a ta izmišljena riječ može se slobodno prevesti i kao “Mister sauvignon”.

  Naviknute na njegove odlične mirne sauvignone, stari vuk nas je uspio iznenaditi pretpremijerom pjenušavoga. Izrazito je svjež i bogat, dobre strukture i očigledno napravljen od zrelog baznog vina s dovoljno kiseline. Trogodišnje odležavanje na kvascima umirilo je sortnu aromatiku, a pojačalo bogatstvo okusa.

  Kako je novi pjenušac od sauvignona bijelog još u boci na kvascima, otvaranje krunskog čepa bilo poprilično “veselo”, a sovinjonjersko-someljerska priča nastavila se cabernet sauvignonom. Aktualna berba 2018. još je jedan Mladenov “cab” u nizu izvrsnih. Sortno je prepoznatljiv, intenzivan, moćan, istovremeno profinjen i elegantan. Mirisi crnog bobičastog voća isprepleteni su začinskim notama uz dašak dima. Pun je alkoholne slasti i mineralne svježine koje su savršeno uravnotežene te obavijene najfinijim taninima.

  Na “čekanju” je, odnosno dozrijevanju u bačvi, Cabernet sauvignon 2020., još jedno vino izražene svježine i obećavajuće budućnosti. S obzirom na to da su Siberima odlična sva surova vina, a francuska riječ sauvage baš to znači, te da obitelj širi vinogradarske površine, možemo ih podsjetiti i na sauvignon gris koji zovu i sauvignon rose ili rouge. Riječ je o prirodnom mutantu sauvignona bijeloga kojem je kožica kroz stoljeća potamnjela, a Francuzi ga sve više sade u Bordeauxu te oko južnog dijela toka rijeke Loire. Pa se što češće ugodno družiti čekajući da Mladen i od tog sauvignona napravi veliko vino.

  Cabernet sauvignon bio je među prvim sortama koje su posadili Dušica i Mladen Siber dok su još prodavali grožđe

   

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Abeceda vina nastavak je škole Bakhova sina: ‘A’ je...

  Alkohol povećava želju, a smanjuje moć. To ne smiju zaboraviti ljubavnici, ali ni vinoljupci kojima povećava sve...

  Provjerite znanje o crnim vinima: 7. krug Vinskoga kviza...

  Jesu li crna i crvena dvije vinske boje, zna li se tko su roditelji plavca malog i...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zlatno...

  Unikatno vino, posebne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Četiri velike sorte izraženog karaktera spojene su...

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...