More

  Burgundijska obitelj Leroy ima 35 od 50 najskupljih vina na svijetu

  Kategorije:

  Burgundijski crni pinot Domaine Leroy Musigny Grand Cru najskuplje je vino na svijetu, prema podacima internetske tražilice Wine Searcher koja prikuplja cijene iz 91.107 vinoteke sa svih strana svijeta. U njima je prosječna cijena ove butelje, bez obzira na godište, 44.616 dolara.

  Najskuplji Musigny Grand Cru Domaine Leroy je iz 2008. Butelja stoji 85.540 dolara. (Foto: domaine-leroy.com)

  Obitelj Leroy sama radi 32 vina s ovoljetne liste 50 najskupljih. U vinskom su biznisu kao trgovci od 1851. godine. S vremenom su ušli u proizvodnju destilata, a potom i počeli otkupljivati grožđe i vino pa puniti boce pod svojom etiketom. Dugo su prijatelji s obitelji De Villaine koja je od 1912. vlasnik najslavnije burgundijske, vjerojatno i svjetske vinarije Domaine de la Romanée-Conti.

  U Domaine Leroy od 1966. zovu na kušanja novinare, sommeliere i vlasnike restorana (Foto: domaine-leroy.com)

  Henri Leroy je 1942. kupio pola Domaine de la Romanée-Conti kako bi pomogao prijatelji koji je zapao u poslovne probleme. Tu polovicu drže i danas. Kako su na listi najskupljih i vina Romanée-Conti Grand Cru na četvrtome mjestu, Romanee-Conti Montrachet Grand Cru na 14. i Romanee-Conti Corton-Charlemagne Grand Cru na 15. mjestu, obitelj Leroy ima čak 35 od 50 trenutačno najskupljih vina na svijetu.

  Lalou Bize-Leroy u obiteljski je posao ušla 1955. Vodi ga od 1971. i uvela je biodinamiku (Foto: domaine-leroy.com)

  Henrijeva kći Lalou Bize-Leroy preuzela je poslovanje obiteljske tvrtke 1988. i počela kupovati vinograde kako bi bolje kontrolirala sirovinu za vina. Danas imaju 21 hektar, uglavnom na ponajboljim burgundijskim položajima, a sve obrađuju biodinamički. Vina od vlastitoga grožđa prodaju pod etiketom Domaine Leroy, a ona od kupljenoga kao Leroy Domaine ili Maison Leroy.

  Među 50 najskupljih vina na svijetu ovoga ljeta čak su 43 iz Burgundije: 24 od crnog pinota i 19 od chardonnaya

  Formalno je na drugome mjestu liste rođendanska kolekcija bordoškog Chateaua Ducru-Beaucaillou berbe 2020. koja stoji 33.000 dolara. Vjenčanje kraljeva štitonoše Jacques de Bergeron i nasljednice vinograda Marie Dejean 30. svibnja 1720. u crkvi Saint-Julien de Reignac drže početkom rada vinarije. Nije, međutim, riječ o boci, nego o 12 butelja, četiri magnuma (litra i pol), dva dvostruka magnuma te po jednom salmanazaru (devet litara), melkioru (18 litara) te babyloniumuod 27 litara.

  Zbirka vina Ducru-Beaucaillou za 33.000 dolara druga je na listi najskupljih (Foto: chateau-ducru-beaucaillou.com)

  Na 10. mjestu liste najskupljih je Egon Muller Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese iz njemačkog Mosela, Madeira Barbeito Vintage Terrantez je 17., Domaine Jean-Louis Chave Ermitage ‘Cuvee Cathelin’ iz doline Rhone 22., Porto W & J Graham’s ‘Ne Oublie’ 31., šampanjac Armand De Brignac Ace of Spades La Collection 47., zaključuje je Ramos Pinto Vinces Very Old Tawny Port.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...