More

  Top 10 hrvatskih roséa za možda posljednji vrući vikend

  Kategorije:

  Napraviti od crnoga grožđa vino onako kako se uobičajeno radi bijelo, najčešći je put do ružice ili roséa. Velika većina sorata, bez obzira na boju bobice, ima bijeli sok. Kožice crnoga grožđa ostave se u moštu kraće vrijeme, riječ je o satima, koji izvuče iz njih malo boje. Potom se mošt “digne” s kožica i prepusti fermentaciji bez njih.

  Drugi način je uzeti sortu koja nije bijela, ali prema boji bobica ne spada ni u crne, odnosno ima roskastu kožicu. To je, na primjer, sivi pinot, prirodni mutant crnog pinota koji je kroz stoljeća izgubio dio boje. S obzirom da sivac teoretski spada u bijelo grožđe, takvo se vino možda ne bi trebalo nazvati roséom, ali ružičasto je…

  Top 10 hrvatskih roséa
  U plešivičkoj obiteljskoj vinariji Jagunić ubrali su 2017. grozd sivog pinota koji bez problema može dati ružičasto vino

  Slične boje, ali bez bijelih bobica, su grozdovi trojišćine, sorte sa Suska koja nije dovoljno tamna za crno, odnosno crveno vino, ali daje finu ružicu i sve se više sadi na Kvarneru. Miješanjem gotovih vina, bijelog i crnog, ne treba raditi rosé zato što su različitih karaktera i u pravilu ćemo upropastiti oba.

  Crno i bijelo vino uglavnom se miješaju u proizvodnji ružičastih pjenušaca, a top lista 10 najboljih hrvatskih ružica donosi samo mirna vina različitih stilova: od nježnog “jutarnjeg” provansalskog, preko finih, malo moćnijih, ali ne i nabildanih, koja ljeti mogu zamijeniti crnjake uz mesna jela, do onih primjerenih večernjem pijuckanju.

  Franka, Trs, Ilok

  Frankovka je dala najbolje vino s ocjenjivanja Drink Pink prije dvije godine u Zagrebu, a u sljedećim je kušanjima u više navrata apsolutno opravdala tu titulu. Riječ je o roséu punijeg tijela koji ljeti može lijepo pristajati i bijelome mesu s roštilja, a malo jače ohlađen salatama za lagani ručak, ali i sirovim školjkama te ribi.

  Dama, Deak, Komarna

  Od plavca malog je Dama vinarije Deak čiji su vinogradi u najmlađem hrvatskom vinogorju Komarna, pokraj kopnene strane Pelješkog mosta. Polusuho vino fino miriše po crvenom voću, a preporučuju ga uz široku paletu jela, od salata, preko hladnih obroka od suhog mesa i zrelijih sireva pa do svinjskog pečenja.

  Rosé Premium, Kutjevo

  rosé Kutjevo

  Mineralno, svježe i veselo je vino Rosé Premium vinarije Kutjevo od dvije prekrasne sorte, austrijskog zweigelta i burgundijskog crnog pinota. Fino pristaje jelima poput tjestenina i rižota, onima od ribe i plodova mora ili nježnijeg crvenog mesa. malo jače ohlađen, bit će dobar partner i osvježavajućim voćnim slasticama.

  Rossella, Poletti, Višnjan

  Top 10 hrvatskih roséa

  Prva su tri vina s ove liste bojom bile prave ružice, a četvrto je ruža. Uostalom i od sorte je koja se zove muškat ruža, pa se može reći kako je vino crveno iako spada u ružičasta. I miriše po ruži, a to je karakteristična aroma sorte. Bilo je drugo 2021. na ocjenjivanju: lako se u njega zaljubiti, lako se i zaljubiti s njim.

  Trojišćina, Šipun, Vrbnik

  Šipun je slavenska riječ za ružu po kojoj je Ivica Dobrinčić nazvao vinariju. Nakon što je sortu trojišćinu sa Suska oteo zaboravu, vidio je kako crvena vina baš i ne može dati. Bilo bi bez veze da je ružičasto vino nazvao Rosé Šipun, odnosno ruža-ruža pa je susačka ružica ostala Trojišćina. A važno je da je fina.

  Rosa, Kabola, Momjan

  Kad bi drveće hodalo i u parkovima bi nastao nered, pa nikome ne bi bilo lako. Kad bi grožđe čitalo i u vinariji Kabola bi nastao nered pa Marinu Markežiću ne bi bilo lako zato što je roséeu od “najmuškije” istarske sorte terana dao žensko ime Rosa. Kako Rosu hvale svi koji je kušaju i teran bi Kaboli oprostio.

  Rosé, Kopjar, Zlatar

  Top 10 hrvatskih roséa

  Pa tu ništa ne piše. Samo ružica raste iz ružičaste zemlje. A ima se što napisati. Zagorska vinarija Kopjar ružičasto vino radi od kralja crvenih sorata crnog pinota, a nema ih puno takvih zato što je šteta ne napraviti od njega najbolje crno vino. No ovaj je toliko dobar da si svatko tko ga kuša može napisati na etiketu što želi.

  Rosé, Griffin Ivančić, Plešivica

  Top 10 hrvatskih roséa

  Pomalo grubo izgleda crna etiketa na prozirnoj boci ružičastog vina, moglo bi se reći bikerski, ali nježni su mu i srce i duša. Krešimir Ivančić od portugisca radi Griffin Rosé i to mu je jedno u nizu mirnih i pjenušavih, svježijih i odležanih pa i u bačvama njegovanih vina od sorte koju mnogi podcjenjuju. Svakako probati prije komentara.

  Rosé, Galić, Kutjevo

  Kao da su spajali nespojivo u vinariji Galić radeći bordoško-burgundijski Rosé od cabernet sauvignona, merlota i crnog pinota, no spojili su ih. I spojili su ih vrlo dobro u vino zavodljive boje, lijepog mirisa maline i jagode koje će ljeti osvježiti, a i zimi poslužiti fino kao aperitiv. Puno mineralnosti i elegancije tipičnih za vinariju.

  Rosé, Fakin, Motovun

  Top 10 hrvatskih roséa

  Od čega bi drugog motovunska obitelj Fakin mogla raditi rose nego od istarskog fakina terana. Kako bi ga drukčije mogla napraviti, nego da bude jedan od najboljih. Ručna berba, brzo prešanje, fermentacija, odležavanje u inoksu pa dodatno sazrijevanje u glavama onih koji su ga kušali. Jednostavno, ‘Fakin’ good wine’.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...