More

  Za vinare hobiste (2): vino u podrumu ne trpi ‘sustanare’

  Kategorije:

  Podrum uvijek mora biti suh i čist i u njemu ne smije biti ništa što ima jaki miris jer vino vrlo lako upija strane mirise. Najgori su mu “sustanari” benzin ili nafta, boje i lakovi, krumpir, zelje, repa, suho meso, sredstva za zaštitu bilja… Oni za nekoliko sati mogu uništiti cjelogodišnji trud u vinogradu.

  Prije berbe treba očistiti prostor i svu opremu. Ako se zidovi i strop ne mogu prati, treba ih dezinficirati vapnom

  Podrum obložen keramičkim pločicama ili nekom perivom masom dovoljno je isprati vodom i pokupiti paučinu i prašinu. Stare ili neuređene podrume, koji su zidovi žbukani ili čak niti to, treba posebno pripremiti.

  Najjeftinije i najjednostavnije je u deset litara vode otopiti kilogram živog vapna i 0,2 kilograma sumpora u prahu i tom otopinom okrečiti podrum. Prije toga treba, koliko se može, skinuti plijesan ako je ima.

  Nekoliko dana prije prerade grožđa podrum treba dezinficirati paljenjem sumpornih traka. U zatvorenom podrumu zapale se dvije do tri. Nakon šest do osam sati podrum se provjetri. Sumporenjem podruma uništavaju se i vinske mušice, a one prenose bakterije koje izazivaju octikavost vina.

  Pri dezinficiranju sumporom treba paziti da u podrumu nije mačka. Ugušit će se. Nažalost, zna biti i ljudskih žrtava

  Često se mačka zavuče u podrum tijekom radova i ostane zatvorena nakon sumporenja pa je ujutro pronađu mrtvu. Ima, nažalost, i ljudskih žrtava. U starim seoskim podrumima, s malim prozorima ili bez njih, gotovo svake godine krajem ljeta i početkom jeseni sumpor odnese neki život.

  U podrumu koji koristimo za proizvodnju i čuvanje vina temperatura treba biti oko 16 stupnjeva. To je najlakše postići klimatskim uređajem. Tko ga nema, treba noću podrum provjetravati, a danju ga držati zatvorenim.

  Tko si to može priuštiti, podrum treba podijeliti u dvije prostorije. U svjetlijoj i zračnijoj treba prešati grožđe i ostaviti mošt na vrenju, a vino čuvati u tamnijoj i hladnijoj, s temperaturom između 10 i 14 stupnjeva.

  Metalne dijelove opreme treba zaštiti od korozije otopljenim parafinom, a bojaju se samo prehrambenim bojama

  Dobro je znati:

  • Podrum se dezinficira paljenjem dvije-tri sumporne trake i nakon šest do osam sati prozrači. Nakon paljenja ne smije se ulaziti u podrum zato što se čovjek može ugušiti.
  • Podrume u kojima zidovi i pod nisu obloženi pločicama ili perivim masama treba okrečiti. U 10 litara vode otopi se kilogram živog vapna i 0,2 kilograma sumpora u prahu.
  • Ruljače i muljače od korodirajućih materijala boje se samo prehrambenim bojama. Metalne dijelove preše prije upotrebe treba zaštititi od korozije otopljenim parafinom.

  Dr. Vinko Lozica

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Provjerite znanje o crnim vinima: 7. krug Vinskoga kviza...

  Jesu li crna i crvena dvije vinske boje, zna li se tko su roditelji plavca malog i...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zlatno...

  Unikatno vino, posebne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Četiri velike sorte izraženog karaktera spojene su...

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...