Podrum uvijek mora biti suh i čist i u njemu ne smije biti ništa što ima jaki miris jer vino vrlo lako upija strane mirise. Najgori su mu “sustanari” benzin ili nafta, boje i lakovi, krumpir, zelje, repa, suho meso, sredstva za zaštitu bilja… Oni za nekoliko sati mogu uništiti cjelogodišnji trud u vinogradu.

Podrum obložen keramičkim pločicama ili nekom perivom masom dovoljno je isprati vodom i pokupiti paučinu i prašinu. Stare ili neuređene podrume, koji su zidovi žbukani ili čak niti to, treba posebno pripremiti.
Najjeftinije i najjednostavnije je u deset litara vode otopiti kilogram živog vapna i 0,2 kilograma sumpora u prahu i tom otopinom okrečiti podrum. Prije toga treba, koliko se može, skinuti plijesan ako je ima.
Nekoliko dana prije prerade grožđa podrum treba dezinficirati paljenjem sumpornih traka. U zatvorenom podrumu zapale se dvije do tri. Nakon šest do osam sati podrum se provjetri. Sumporenjem podruma uništavaju se i vinske mušice, a one prenose bakterije koje izazivaju octikavost vina.

Često se mačka zavuče u podrum tijekom radova i ostane zatvorena nakon sumporenja pa je ujutro pronađu mrtvu. Ima, nažalost, i ljudskih žrtava. U starim seoskim podrumima, s malim prozorima ili bez njih, gotovo svake godine krajem ljeta i početkom jeseni sumpor odnese neki život.
U podrumu koji koristimo za proizvodnju i čuvanje vina temperatura treba biti oko 16 stupnjeva. To je najlakše postići klimatskim uređajem. Tko ga nema, treba noću podrum provjetravati, a danju ga držati zatvorenim.
Tko si to može priuštiti, podrum treba podijeliti u dvije prostorije. U svjetlijoj i zračnijoj treba prešati grožđe i ostaviti mošt na vrenju, a vino čuvati u tamnijoj i hladnijoj, s temperaturom između 10 i 14 stupnjeva.

Dobro je znati:
- Podrum se dezinficira paljenjem dvije-tri sumporne trake i nakon šest do osam sati prozrači. Nakon paljenja ne smije se ulaziti u podrum zato što se čovjek može ugušiti.
- Podrume u kojima zidovi i pod nisu obloženi pločicama ili perivim masama treba okrečiti. U 10 litara vode otopi se kilogram živog vapna i 0,2 kilograma sumpora u prahu.
- Ruljače i muljače od korodirajućih materijala boje se samo prehrambenim bojama. Metalne dijelove preše prije upotrebe treba zaštititi od korozije otopljenim parafinom.