Kvalitetna Graševina 2022. Iločkih podruma pravi je primjer velike vrijednosti za uloženi novac. Butelja je u Vrutku 4,75 eura, odnosno malo više od “nekadašnjih” 35 kuna. Grožđe je s položaja Vukovo, a vino potpuno jasnih i preciznih linija, prepoznatljivih sortnih osobina, slamnato žute boje s laganim zelenkastim odsjajem. Miriše fino, umjereno intenzivno, ali vrlo slojevito. Miješaju se arome bijelog voća, vinogradarske breskve i zrelih citrusa s cvijetom bagrema i umjerenim herbalnim tonovima.

Okus se nastavlja na miris, a ugodna citrusna kiselina i primjetna mineralnost drže ga u savršenoj ravnoteži. Harmonično je i u svemu umjereno, srednjeg tijela, neopterećeno alkoholom i pamtljivog retrookusa s malo ugodne gorčine specifične za sortu. U njemu će podjednako uživati manje zahtjevna vinska publika i strastveni vinoljupci.
Ova graševina ima vrlo široku primjenu u gastronomiji i odlično prati suhomesnate nareske s mladim sirevima, svinjetinu i piletinu s roštilja, pečenu riječnu ribu, rižota i tjestenine s morskim plodovima, ali i lešo janjetinu te teletinu sa povrćem. U ljetnom meniju vinarijinih restorana Stari Podrum u Iloku i Principovac na istoimenom vinogradarskom položaju preporučuju je uz krepku juhu od leće i krem juhu od boba te zapečeni file smuđa s patliđanom, povrćem i krumpirom.

Vrhunska Graševina 2022.
Sličnih je mirisnih i okusnih osobina, samo intenzivnija i bogatija s naglašenijom strukturom. Maloprodajna cijena je oko osam eura što je također vrlo povoljno, a prema njoj su pripremili sous vide pileću roladu, odnosno otkošteni pileći batak i zabatak omotan slaninom i punjen mozzarelom s tamnim umakom te gratiniranim krumpirom s povrćem.
Grožđe za ovo vino je s položaja Principovac, kao i za polusuhu Graševinu 2020. premium linije koja se po položaju i zove. U njoj Iločki podrumi redovito proizvode polusuha ili poluslatka vina, ali rijetko su neprovreli šećeri i kiseline u tako savršenom odnosu kao u ovoj graševini. Kompleksna je, slojevitih aroma i bogatog okusa, a veliku slast vrlo lako obuzdava mineralna svježina koja dodatno naglašava i dugotrajnost okusa.

Bijeli pinot 2022.
Nenametljiv je, ali vrlo izražajan Bijeli pinot 2022. Apsolutno nezasluženo prolazi ispod „radara“ vinske publike. U svim segmentima je dobro posložen, ništa se posebno ne ističe, a cjelina djeluje homogeno i kompleksno. Slična je i sudbina vrhunskog Chardonnaya 2021. koji je jedan od najboljih na tržištu. Savršene je ravnoteže i harmonije, umjereno intenzivnog mirisa s tipičnim sortnim aromama tropskog voća, kruške i citrusa.
U gutljaju se predstavlja raskošno i duboko. Vrlo je koncentriran, punog tijela s naglašenim mineralno-svježim završetkom. Dugovječno vino je potpuno spremno, ali najbolji mu dani tek dolaze. Stoji osam eura i kupnja je odlično ulaganje. A vino odlično prati i rezance sa šunkom, slaninom, jajima i kremastim sirom kao toplim predjelom s proljetnog menija.

Traminac
Vinski simbol Iloka ipak je traminac, a kvalitetni iz 2022. od grožđa s Vukova još je jedno vino s odličnim omjerom cijene i kvalitete. Butelja je 5.70 eura, a vino iskreno, potpuno ogoljeno i suho. Malo je na tržištu takvih koji ne trebaju nedostatke skrivati neprovrelim šećerom i pravo je osvježenje u ponudi aromatičnih vina.
Uzoran je i vrhunski Traminac 2022., intenzivnog i preciznog mirisa, slasnog, koncentriranog, bogatog i svježeg okusa. Nije opterećen alkoholom, lako se pije i zove na sljedeći gutljaj. A Traminac 2021. Principovac opravdao je status ponosa Iločkih podruma. Jedan je od najboljih na tržištu, vrlo elegantan i nenametljiv. U svojim restoranima Iločki podrumi ga pomalo iznenađujuće nude uz vrat crne slavonske svinje na pireu s graškom te janjeći odrezak s povrćem.

A među odličnim predikatima posebno mjesto zauzima slatki Traminac izborne berbe bobica 2018. Savršeno je preciznog, izraženog sortnog mirisa, raskošnog okusa i, što je najvažnije, savršenog odnosa neprovrela sladora i visokih kiselina.
Pjenušac od frankovke
Imaju iločki podrumi i ružičasti pjenušac Princeps od frankovke proizveden klasičnom metodom druge fermentacije u boci koji nude kao aperitiv, ali i uz paštetu od kunića s pestom od špinata, slanutka i pinjola. E to je bilo još jedno ugodno iznenađenje: vrlo fino predjelo u kojem smo uživali prije srijemskog doručka. Da se u Iloku u hrani i vinu uživa od jutra pa gotovo do sutra pokazala je i Noć vina proteklog petka. Dio večernjeg ugođaja u Starom podrumu je na videu.