More

  Super su iločki traminci i chardonnay, ali očarale su graševine. I pašteta

  Kategorije:

  Kvalitetna Graševina 2022. Iločkih podruma pravi je primjer velike vrijednosti za uloženi novac. Butelja je u Vrutku 4,75 eura, odnosno malo više od “nekadašnjih” 35 kuna. Grožđe je s položaja Vukovo, a vino potpuno jasnih i preciznih linija, prepoznatljivih sortnih osobina, slamnato žute boje s laganim zelenkastim odsjajem. Miriše fino, umjereno intenzivno, ali vrlo slojevito. Miješaju se arome bijelog voća, vinogradarske breskve i zrelih citrusa s cvijetom bagrema i umjerenim herbalnim tonovima.

  Zagrijavanje vinima Iločkih podruma iz linije kvalitetnih iznjedrilo je nekoliko prekrasnih iznenađenja

  Okus se nastavlja na miris, a ugodna citrusna kiselina i primjetna mineralnost drže ga u savršenoj ravnoteži. Harmonično je i u svemu umjereno, srednjeg tijela, neopterećeno alkoholom i pamtljivog retrookusa s malo ugodne gorčine specifične za sortu. U njemu će podjednako uživati manje zahtjevna vinska publika i strastveni vinoljupci.

  Ova graševina ima vrlo široku primjenu u gastronomiji i odlično prati suhomesnate nareske s mladim sirevima, svinjetinu i piletinu s roštilja, pečenu riječnu ribu, rižota i tjestenine s morskim plodovima, ali i lešo janjetinu te teletinu sa povrćem. U ljetnom meniju vinarijinih restorana Stari Podrum u Iloku i Principovac na istoimenom vinogradarskom položaju preporučuju je uz krepku juhu od leće i krem juhu od boba te zapečeni file smuđa s patliđanom, povrćem i krumpirom.

  Iza lista loze i grozda je dio vinske arhive koji su tijekom Domovinskog rata sačuvali tako što su ga zazidali

  Vrhunska Graševina 2022.

  Sličnih je mirisnih i okusnih osobina, samo intenzivnija i bogatija s naglašenijom strukturom. Maloprodajna cijena je oko osam eura što je također vrlo povoljno, a prema njoj su pripremili sous vide pileću roladu, odnosno otkošteni pileći batak i zabatak omotan slaninom i punjen mozzarelom s tamnim umakom te gratiniranim krumpirom s povrćem.

  Grožđe za ovo vino je s položaja Principovac, kao i za polusuhu Graševinu 2020. premium linije koja se po položaju i zove. U njoj Iločki podrumi redovito proizvode polusuha ili poluslatka vina, ali rijetko su neprovreli šećeri i kiseline u tako savršenom odnosu kao u ovoj graševini. Kompleksna je, slojevitih aroma i bogatog okusa, a veliku slast vrlo lako obuzdava mineralna svježina koja dodatno naglašava i dugotrajnost okusa.

  Vrlo ugodna iznenađenja kušanja u Starom podrumu bila su vina od chardonnaya i bijelog pinota

  Bijeli pinot 2022.

  Nenametljiv je, ali vrlo izražajan Bijeli pinot 2022. Apsolutno nezasluženo prolazi ispod „radara“ vinske publike. U svim segmentima je dobro posložen, ništa se posebno ne ističe, a cjelina djeluje homogeno i kompleksno. Slična je i sudbina vrhunskog Chardonnaya 2021. koji je jedan od najboljih na tržištu. Savršene je ravnoteže i harmonije, umjereno intenzivnog mirisa s tipičnim sortnim aromama tropskog voća, kruške i citrusa.

  U gutljaju se predstavlja raskošno i duboko. Vrlo je koncentriran, punog tijela s naglašenim mineralno-svježim završetkom. Dugovječno vino je potpuno spremno, ali najbolji mu dani tek dolaze. Stoji osam eura i kupnja je odlično ulaganje. A vino odlično prati i rezance sa šunkom, slaninom, jajima i kremastim sirom kao toplim predjelom s proljetnog menija.

  Ove bobice daju bijelo vino: zreli grozdovi traminca na položaju Vukovo u Iloku poprilično su tamne boje

  Traminac

  Vinski simbol Iloka ipak je traminac, a kvalitetni iz 2022. od grožđa s Vukova još je jedno vino s odličnim omjerom cijene i kvalitete. Butelja je 5.70 eura, a vino iskreno, potpuno ogoljeno i suho. Malo je na tržištu takvih koji ne trebaju nedostatke skrivati neprovrelim šećerom i pravo je osvježenje u ponudi aromatičnih vina.

  Uzoran je i vrhunski Traminac 2022., intenzivnog i preciznog mirisa, slasnog, koncentriranog, bogatog i svježeg okusa. Nije opterećen alkoholom, lako se pije i zove na sljedeći gutljaj. A Traminac 2021. Principovac opravdao je status ponosa Iločkih podruma. Jedan je od najboljih na tržištu, vrlo elegantan i nenametljiv. U svojim restoranima Iločki podrumi ga pomalo iznenađujuće nude uz vrat crne slavonske svinje na pireu s graškom te janjeći odrezak s povrćem.

  Nije 13 uvijek nesretan broj: četiri vrhunska bijela vina, dva crnjaka, četiri iz linije Principovac i tri predikata

  A među odličnim predikatima posebno mjesto zauzima slatki Traminac izborne berbe bobica 2018. Savršeno je preciznog, izraženog sortnog mirisa, raskošnog okusa i, što je najvažnije, savršenog odnosa neprovrela sladora i visokih kiselina.

  Pjenušac od frankovke

  Imaju iločki podrumi i ružičasti pjenušac Princeps od frankovke proizveden klasičnom metodom druge fermentacije u boci koji nude kao aperitiv, ali i uz paštetu od kunića s pestom od špinata, slanutka i pinjola. E to je bilo još jedno ugodno iznenađenje: vrlo fino predjelo u kojem smo uživali prije srijemskog doručka. Da se u Iloku u hrani i vinu uživa od jutra pa gotovo do sutra pokazala je i Noć vina proteklog petka. Dio večernjeg ugođaja u Starom podrumu je na videu.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Abeceda vina nastavak je škole Bakhova sina: ‘A’ je...

  Alkohol povećava želju, a smanjuje moć. To ne smiju zaboraviti ljubavnici, ali ni vinoljupci kojima povećava sve...

  Provjerite znanje o crnim vinima: 7. krug Vinskoga kviza...

  Jesu li crna i crvena dvije vinske boje, zna li se tko su roditelji plavca malog i...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zlatno...

  Unikatno vino, posebne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Četiri velike sorte izraženog karaktera spojene su...

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...