More

  Međunarodni je dan vina Chianti za koje je ‘zaslužan’ gladni crni pijetao

  Kategorije:

  Kako bi prestale ratovati oko teritorija, dvije nekadašnje talijanske republike Siena i Firenca dogovorile su 1716. utrku. Vitez na konju krenut će iz svakoga grada prema drugome i gdje se susretnu, bit će granica. Start je bio u zoru, u Firenci kad je zakukurikao crni, a u Sieni bijeli pijetao.

  Firentinci crnog pijetla nekoliko dana nisu hranili pa je, jadan i gladan, zakukurikao puno prije zore. Firentinski vitez je došao gotovo do Siene kad se tamošnji bijeli pijetao tek oglasio. Sve je bilo po pravilima i najveći dio područja koje su zvali Chianti pripao je Firenci.

  Međunarodni dan vina Chianti

  Danas je Chianti i naziv crnog vina iz istoimene regije. Riječ je o najpoznatijem vinskom brendu: na spomen riječi vino, pokazalo je američko istraživanje, najviše ljudi u svijetu pomisli na debeljuškastu opletenu bocu kakvu je i Superhik iz stripova o Alanu Fordu nosio u pljačkaške pohode.

  Sortu za Chianti zovu ‘krv Jupiterova’

  Malo je Chiantija “ostalo” u toj boci i uglavnom je riječ o suvenirima čiji je sadržaj poprilično sumnjive kvalitete. Dobra vina idu u klasičnu bordošku butelju. U prodaju mogu mlada, 1. ožujka poslije berbe. Chianti Superiore je poluslužbena kategorija za koju se vino čuva u podrumu godinu dana dulje, a Chianti Riserva sazrijeva najmanje dvije godine.

  Mlađa vina Chianti mirišu na cvijeće, ukusna su i svježa i pristaju nedimljenim pršute te jelima od crvenog mesa

  U Chiantiju mora biti najmanje 70 posto sangiovesea, toskanske sorte čiji je naziv, kažu, nastao od latinskog “sanguis Jovis”, što znači krv Jupiterova. Tako su je nazvali zato što može dati odlična vina. Nekad su u vina Chianti miješali i bijelo vino od malvasije lunge ili malvasije del Chianti koju mi znamo pod nazivom rukatac ili maraština. Sad sve sorte moraju biti crne.

  Chianti Classico, Riserva, Selezione…

  Kategorija boljih vina zove se Chianti Classico. Prepoznaju se po okrugloj naljepnici na grliću boce s likom slavnog crnog pijetla (Gallo Nero). U njima mora biti 80 posto sangiovesea, a u prodaju idu najranije 1. listopada u godini poslije berbe. Chianti Classico Riserva odležava najmanje 26 mjeseci, a Gran Selezione je u podrumu i pola godine dulje.

  Međunarodni dan vina Chianti
  Od sorte sangiovese u Toskani rade i Vino nobile di Montepulciano (na slici je berba 1967.) te Brunello do Montalcino

  Razlikuju se, naravno, i u cijenama. U talijanskim prodavaonicama Chianti se može kupiti za četiri eura pa naviše, ovisno, naravno, o ugledu proizvođača. Početne cijene Chianti Classica su oko 10 eura, a vina riserve i gran selezione mogu biti i nekoliko puta skuplja.

  Chianti vina su najpoznatija, ali nisu najbolja

  Najbolja vina od sangiovesea u Toskani ipak se ne zovu Chianti. To su Vino Nobile di Montepulciano (plemenito vino iz Montepulciana) i Brunello di Montalcino. Prva riječ je lokalni naziv sorte sangiovese u Montepulcianu.
  Anteprima di Toscana je prekrasna priredba u veljači, višednevno kušanje vina koja će te godine izaći na tržište. U Firenci predstavljaju Chianti i Chianti Classico, a ostala vina, uključujući i bijelo Vernaccia di San Gimignano, u gradićima iz kojih potječu.

  Senzacionalna su kušanja vina Chianti Classico u veljači u napuštenoj firentinskoj željezničkoj postaji Leopolda

  Redovito sam je posjećivao do pandemije. Na kušanju Chiantija 2018. vrlo dobar dojam ostavili su Il Palazzo, Palazzo Massaini, Fattoria Casalbosco, Fattoria Montellori, Tenuta San Fabiano, Badia di Morrona, Sensi, Pietraserena i, posebno, Fattoria di Poggiopiano.

  Među vinima Chianti Classico pouzdanima su se ponovno pokazali markizi Frescobaldi i Antinori, odlična su bila ona iz vinarija Brancaia, Castello di Ama, Castello di Volpaia, Castello di Bossi, Il Molino di Grace, Oliviera, Badia a Coltibuono, Riecine, Maurizio Brogioni, Terra di Seta… a najbolje je bilo Fattoria di Lamole Vigna Grospoli Chianti Classico Gran Selezione 2013.

  I Sting radi Chianti. Zove se When We Dance

  Te godine na Anteprimi je bio i Sting, koji je sa suprugom Trudie Styler kupio 1997. imanje iz 16. stoljeća Il Palagio s vinarijom. Zasvirao je gostima na otvaranju. Polusatni je nastup započeo pjesmom Message in the bottle.

  Kod nas Vivat Fina vina nude Chiantije Antinori: Santa Cristina je Chianti Superiore i stoji 12,90 eura, Peppoli je Classico za 16,99, a Chianti Classico Riserve su Villa Antinori (22,50) i Tenuta Tignanello čija je cijena 37 eura.

  Lu-Ma Ekskluziv prodaje Piccini Chianti za 5,60 eura i Piccini Valiano Chianti Classico za 12,40 eura. Miva Galerija vina ima Chianti Superiore Donatelle Cinelli. Cijena je 12,34 eura, a riječ je o vinariji Casato Prime Donne koju vode i u njoj rade najvažnije vinske poslove samo žene.

  Sangiovese iz Istre ne može biti Chianti

  Vrutak, pak, ima Chianti Ruffino za 8,99 eura, Chianti Ruffino Superiore za 13,49 te Chianti Ruffino Riserva Ducale Oro za 33,99 eura te velik izbor vina Castelo di Quercetto. Među njima su Chianti za 5,96 eura, Classico Le Capanne za 9,99, Classico Riserva (17,99) i Classico Riserva Gran Selezione Il Picchio čija butelja stoji 29.99 eura.

  Međunarodni dan vina Chianti

  Prema dostupnim informacijama, u Hrvatskoj sortu sangiovese uzgaja OPG Valdo Gobo iz Labina. Ne smiju vina nazivati Chianti, pa je crnjak Katarina.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...