More

  Točni odgovori Vinskog kviza (I. krug)

  Kategorije:

  Hvala svim sudionicima Vinskog kviza! Sretnog pobjednika, koji je osvojio kartu za Školu vina Bakhova sina, objavit ćemo u nedjelju, zato nas pratite, budite uz mobitele i provjeravajte svoje virtualne poštanske sandučiće.

  U nastavku teksta možete pročitati točne odgovore na pitanja iz I. kruga Vinskog kviza, no svakako nas nastavite pratiti jer već sljedeću srijedu objavljujemo novi kviz s novim nagradama!

  Točni odgovori I. kruga Vinskog kviza

  1. Prema podacima iz Vinogradarskog registra u Hrvatskoj je u 2022. vinova loza bila posađena na: 17.600 hektara.

  Svake godine imamo otprilike 500 hektara vinograda manje. Posljednjih desetljeća je sve manje ljudi pa i sve manje vinograda. U 19. stoljeću, prije filoksere, samo je Dalmacija imala više od 90.000 hektara vinograda, a cijela Hrvatska oko 200.000 hektara.

  2. Hrvatska županija s najviše vinograda je: Istarska.

  Istarska županija ima 2.813,28 hektara vinograda, Osječko baranjska 2.130,62, a Dubrovačko-neretvanska 1.922,61 hektar. Najmanje ima Ličko-senjska, 15,58 hektara. Toliko imaju malo veće obiteljske vinarije kao što su Miloš s Pelješca ili Misal Peršurić iz Istre.

  3. Najpoznatija hrvatska sorta koja ima funkcionalno ženski cvijet pa traži ljubavnika je: grk.

  Neke sorte imaju zakržljale prašnike pa se u vinogradu uz njih sadi druga koja je oprašuje. Uz grk se u Lumbardi na Korčuli uglavnom sadilo između 10 i 15 posto plavca malog.

  4. Najveća bačva na svijetu u kojoj danas odležava vino je u vinariji: Erdutski vinogradi.

  Svake je godine napune sa 75.000 litara graševine. Napravili su je 1989. u DIK-u Đurđenovac tradicionalnom metodom cijepanja duga od 109 hrastova. U svijetu ima puno većih bačava, s milijunskim zapremninama, ali u njima više nije vino nego su pretvorene u restorane, vinoteke, hotele.

  5. Graševina (laški rizling) i rizling su: nepovezane sorte.

  Dobra vina i slična slova jedine su dodirne točke rizlinga i graševine koju u Europi zovu i riesling italico, laški rizling, welschriesling, olasz rizling i rizling vlašsky… Nije sasvim jasno zašto, s obzirom da sorte nisu ni izgledom slične. Moguće je objašnjenje da su “lažni”, “prevarantski” ili “vlaški” prenesena značenja riječi korištenih uz rizling. Vjerojatno su “šverceri” prodavali, graševinu pod rizling i tako nanijeli veliku štetu i jednoj i drugoj sorti. Uostalom i u bivšoj državi se graševina prodavala pod nazivima daruvarski, banatski, kosovski… – rizling.

  6. Najrasprostranjenije crne sorte u Hrvatskoj su: plavac mali, merlot i cabernet sauvignon.

  Na 1.333,73 hektara u Hrvatskoj, ponajviše, dakako, u Dalmaciji, 31. prosinca 2022. bilo je posađeno 10.954.069 trsova plavca malog. Više je samo bijelih sorata graševine i malvazije istarske.

  7. Najslavnija kalifornijska sorta zinfandel ista je kao talijanski primitivo i dalmatinski: crljenak kaštelanski.

  Sorta je roditelj plavca malog. Najvjerojatnije potječe iz Hrvatske, iako je svojataju i Crnogorci koji je zovu kratošija. Pod tim se nazivom uzgaja i u Makedoniji.

  8. Najstarija hrvatska vinarija koja bez prekida radi od 1232. godine je u: Kutjevu.

  Stari podrum Kutjeva d.d. izgradili su cisterciti (bijeli fratri) koji su 1208. došli iz današnje Francuske u Topusko na poziv hrvatsko-ugarskog kralja Andrije II. Prema zapisima osnovali su opatiju Vallis Honesta de Gotho (štovanja vrijedna) 1232. u Požeškoj dolini kao samostanski posjed na kojem su radili i vino.

  9. Belina starohrvatska i crni pinot roditelji su: chardonnaya.

  Nijemci belinu starohrvatsku zovu heunisch weisser, a Francuzi gouais blanc. Roditelj je više od 80 sorata među kojima su moslavac, koji Austrijanci, Nijemci i Mađari zovu furmint, Slovenci šipon, a Međimurci pušipel, frankovka, a križanjima s tramincem i divljom lozom dala je i rajnski rizling. Nadimak joj je Zagorski Kazanova, zato što su stari trs naši stručnjaci pronašli pokraj rodne kuće Ljudevita Gaja u Krapini.

  10. pitanje je bio zadatak – u manje od 30 riječi obrazložiti odgovor na deveto pitanje. Veselimo se čitanju vaših odgovora!

  Ukoliko niste znali odgovoriti na sva pitanja, a želite postati vrsni vinski znalci, na našu Školu vina možete se prijaviti slanjem e-maila na adresu vinskiklub@vinskiklub.hr ili poruke na naše društvene mreže: Facebook, Instagram.

  škola vina

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...