More

  Svoja srijemska vina predstavila je naša Ana Naglić. Ima i tamo malvaziju

  Kategorije:

  Česta zagrebačka vinska gošća Ana Naglić pustila je u prodaju prva vina Vinarije i destilerije Ana Naglić koju je u Surčinu osnovala 2021. Riječ je o bordoškoj kupaži Say Yes 2021., suhom crvenom vinu Muškat Hamburg te na finom talogu odležanom bijelom vinu Sauvignon + M u čijem nazivu “M” označava malvaziju.

  Ana Naglić
  Reci da, odnosno Say Yes zove se crno vino Ane Naglić od cabernet sauvignona, merlota i cabernet franca

  Vinske je pokuse u Zagrebu predstavila lani u listopadu, prije nego što su bila spremna za tržište, sva iz berbe 2021. Donijela je tada macerirane graševine, jedna je bila četiri, a druga 30 dana na kožicama te kupažu slankamenke (80 posto) i muškata hamburga kakve su, rekla je do prije 30-40 godina svi tamo radili. Sorte su zajedno vinificirane i 28 dana macerirane. Toliko je, objasnila je, macerirao i njezin djed.

  Ponudila je prije gotovo godinu dana na kušanje i taničnu frankovku jake ljubičaste boje, vranac koji je macerirao čak 318 dana, “pomaknuti”, ali po svemu čisti muškat hamburg crni te tada još bezimenu preteču vina Say Yes od cabernet sauvignona i merlota s malo cabernet franca. Ubrala je oko 650 kilograma grožđa među kojim je bilo i puno suhih bobica, samo ga je “ocijedila” i dobila 250 litara vina.

  Koliko su serije Aninih vina male, govori i podtak da je iz berbe 2021. imala 80 litara sauvignona, a lani čak 180 litara

  Malo je vina 2021. dobila i od sauvignona. Macerirala ga je četiri dana, fermentaciju su pokrenuli divlji kvasci, a osam je mjeseci odležao na finom talogu. Dobila je vino intenzitetom gotovo skromnih aroma, ali ukusno i pino slasti. S obzirom da ga je bilo 80 litara, jedan posto dodane malvazije nije puno povećao količinu za vino Sauvignon + M i ne čudi što su Anina vina zasad dostupna u jednom restoranu i jednom wine baru. No, iz berbe 2020. sauvignona ima, “pohvalila se” 180 litara.

  A malvazija u Srijemu nije ekskluziva Ane Naglić. Ima je i vinarija Verkat iz Čerevića na obali Dunava. Obitelj Vrkatić je prije 20-ak godina došla u posjed vinograda posađenog 1957. i tvrde kako je riječ o malvaziji istarskoj bijeloj. Miris i vuče na istarsku, pokazalo je kušanje 2019. godine, no okus je pun, čak i prepun slasti, pa bi to mogla biti i neka druga od više desetaka malvazija koje rastu širom Mediterana i povezuje ih samo naziv.

  Verkat na svojim internetskim stranicama nudi malvazije od 2018. do 2021., a kod onih odležanih u bačvicama nema berbe 2020.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...