More

  Muzej bećarca: Dok smo živi i dok će nas biti, bećarluk se mora nastaviti

  Kategorije:

  Kako se od dva stiha s 20 slogova može napraviti priča koja zadrži pozornost i donosi veselje satima, pokazuje Muzej bećarca u Pleternici. Izgrađen je na Trgu bećarca čije različito obojane plohe imitiraju slavonska polja, a “skriva” interaktivne cjeline Uvod u svijet bećaraca, Bećarac kroz život, Bećarski kalendar, Bećarsku rapsodiju te – Malu kuću graševine.

  U njoj je priča o najznačajnijoj hrvatskoj sorti ispričana kroz ime, grozd, terroir i kulturu vina u Pleternici te izvrsnu tamošnju vinariju Markota. Iako graševinu zovu kraljicom, klikun je ipak poznatiji pleternički vinski pojam.

  Pijem klikun, gledam mlade snaše,
  Iz čaše mi madam Clicquot maše

  Riječ je o vrlo dobrom vinogradarskom položaju nazvanom prema udovici Barbe Nicole Clicquot-Ponsardin, koja je 1805. godine, nakon smrti supruga Francoisa, preuzela upravljanje glasovitom šampanjskom kućom Veuve-Clicquot. “Veuve” na francuskom znači udovica.

  Vina pijem da sam rumenija,
  a rakije da sam veselija

  Madamme Clicquot putovala je u Rusiju, kamo je izvozila puno šampanjaca. Zastala je u Pleternici zbog hrastovine za bačve. Poučila je tadašnje pleterničke vinare da je dobro miješati sorte, a oni su poslije takva vina prema njoj nazvali klikun. Nisu baš znali izgovoriti i napisati Clicquot.

  Bećarac (prema tur. bekār: neženja, od perz. bīkār: besposlen), je vedar pučki napjev, često razuzdan. Izvodi se u svatovima, ali i u drugim veselim prigodama. Njime se izražavaju misli i osjećaji koje se ne pristoji izricati običnim govorom, piše Hrvatska enciklopedija.

  Litra vina i curica fina,
  to je mome srcu medicina

  Jasno je da je erotika poprilično zaslužna za takvu definiciju, pa je dio Muzeja bećarca posvećen i Ljubavi kroz deseterac. No, da bećarci ne osiguravaju imunitet, pokazalo se prije osam godina u Valpovu. Prolazeći na kolima u povorci pokraj državne službenice u plavoj bluzi složio je rimu “pa mi se na…” Dodao je još koju lascivnu riječ i završio na sudu.

  Vinogradi i okolo žica,
  dođi diko, dok sam pudarica 

  Pudar i pudarica stari su nazivi za čuvare vinograda. Čuvali su grožđe od ptica, ali i od susjeda koji za kasnu berbu misle da je to ona u tuđem vinogradu nakon što vlasnik ode kući. Je li se pozvani dika odazvao ili nije, ne znamo. Ali sigurno nije tužio pudaricu.

  Muzej bećarca raspjevani je dio Svijeta graševine, projekta u nastajanju koji povezuje Pakrac, Požegu, Pleternicu i Kutjevo. Sufinancira ga EU s više od 7,3 milijuna eura. Nakon što ga završe, Spahijski podrum u Pakracu bit će riznica Svijeta graševine, a Kuća graševine u Kutjevu njegov dom.

  Oj bećari, al’ bi bilo fino
  kroz Orljavu da poteče vino

  Turistička zajednica Grada Pleternice izdala je i Kuharicu bećarca i gange. Oba napjeva su na UNESCO-ovoj listi nematerijalne baštine, a Pleternica se s Tomislavgradom povezala i kulturnom rutom bećarca i gange. Kuharica sadrži recepte za tradicionalna jela s lijepim tekstovima o hrani.

  U mog čaće poderane gaće.
  Nosilo ih trinaestero braće

  Šteta je što ih nisu “ilustrirali” i stihovima bećaraca. Poderane gaće stari su, jednostavni desert uvršten u Kuharicu, a i česta tema bećaraca. Ima, naravno, prostih, ima jako prostih, ali ima i “pristojnijih”.

  A što se tiče same riječi bećarac, ona je sinonim za sataraš u nekim dijelovima Slavonije, Baranje i Srbije. Moglo se i zbog toga u knjizi “zapjevati”. I još se stigne. U nekom novom izdanju.

  Dok smo živi i dok će nas biti,
  bećarluk se mora nastaviti!

  Dobre fotke snimio Damir Fabijanić za Muzej, manje dobre Ivo Kozarčanin

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...