U prvom dijelu “Vinske šetnje Pelješcom” pisali smo o vinarijama Rizman na Komarni, Grgić u Trsteniku i Miloš u Ponikvama, a nastavljamo s tri pelješka „M“ – vinarijama Matuško, Mikulić i Matković.
Neupitan je značaj Mate Violića Matuška za razvoj pelješkog vinarstva. Neupitno je i da radi jako dobar posao s brojnim turističkim posjetima zbog kojih mu se često zamjera komercijalizaciju pelješke vinske priče. Međutim, vrlo brzo ćete shvatiti da je to čovjek s iskrom u oku i puno strasti prema tome što radi, karaktera velikog koliko i njegova ponajbolja vina.

Zato predlažem da se zaputite u obilazak 2000 ‘kvadrata’ podruma pod zemljom. Degustaciju je lijepo započeti čašom Don Matea, pjenušca od pošipa i charodonnaya, a potom se upustiti u svijet moćnih peljeških crnjaka i uživati u Royalu, Reservi i ostalim vinskim likarijama.
Idealna lokacija za vinsku turu Pelješcem je Wine Resort Adriatic Mikulić nadomak Orebića. Na jednom je mjestu sve što treba za uživanje – glamping u šumi tik uz more i bazen, restoran sa svježom ribom i školjkama, ali i boutique vinarija Mikulić s vinskim muzejom. U njemu, između ostaloga, čuvaju amfore iz rimskog doba pronađene u moru između Pelješca i Korčule. A boce pune vina u podrumu im dozrijevaju u slami.

Mikulići svojim vinima pokazuju značaj položaja Postup, koji je zaštićen prije 50 godina, ali je često neopravdano bio u sjeni Dingača. Upravo s tog položaja dolazi i njihova najbolja etiketa – Don Josip, plavac mali iz 2018. Mladi Antonio Mikulić nazvao ga je prema svome djedu od kojega je naučio sve o vinarstvu, a piju ga i u Vatikanu.
Želite li osjetiti šarm malene i iskrene obiteljske vinarije, obavezno navratite i u vinariju Matković. Imaju 14 hektara vinograda i jedini u Hrvatskoj rade monosortno vino od francuske sorte marselan, nastale križanjem cabernet sauvignona i grenacha. Odležava 26 mjeseci u bačvicama, a nazvali su ga L’Amour, odnosno ljubav.

Vino s najviše potencijala je svakako Di Mare, kupaža plavca malog s položaja Dingač i marselana. Za berbu 2017. dobili su broncu na Decanteru, a berba 2019. obećaje mnogo onima koji će imati strpljenja sačuvati ga neko vrijeme.
Pelješac ima oko 250 registriranih proizvođača vina pa je više je nego težak zadatak odabrati nekoliko njih za četverodnevnu turu. Kako god okrenete, imat ćete osjećaj da niste vidjeli i probali sve. I bit ćete u pravu. Neka ovaj kratki vodič posluži kao “intro” u pelješki vinski svijet, a Pelješcu uvijek možete i trebate vratiti.