More

  Prav(n)a preporuka za vinsku šetnju Pelješcem: 2. dio nudi i vina iz slame

  U prvom dijelu “Vinske šetnje Pelješcom” pisali smo o vinarijama Rizman na Komarni, Grgić u Trsteniku i Miloš u Ponikvama, a nastavljamo s tri pelješka „M“ – vinarijama Matuško, Mikulić i Matković.

  Neupitan je značaj Mate Violića Matuška za razvoj pelješkog vinarstva. Neupitno je i da radi jako dobar posao s brojnim turističkim posjetima zbog kojih mu se često zamjera komercijalizaciju pelješke vinske priče. Međutim, vrlo brzo ćete shvatiti da je to čovjek s iskrom u oku i puno strasti prema tome što radi, karaktera velikog koliko i njegova ponajbolja vina.

  Tko je s Matuškom popio malo Dingača Reserva ili Dingača Royal, zna da osim odličnog posla Mato radi i odlična vina

  Zato predlažem da se zaputite u obilazak 2000 ‘kvadrata’ podruma pod zemljom. Degustaciju je lijepo započeti čašom Don Matea, pjenušca od pošipa i charodonnaya, a potom se upustiti u svijet moćnih peljeških crnjaka i uživati u Royalu, Reservi i ostalim vinskim likarijama.

  Idealna lokacija za vinsku turu Pelješcem je Wine Resort Adriatic Mikulić nadomak Orebića. Na jednom je mjestu sve što treba za uživanje – glamping u šumi tik uz more i bazen, restoran sa svježom ribom i školjkama, ali i boutique vinarija Mikulić s vinskim muzejom. U njemu, između ostaloga, čuvaju amfore iz rimskog doba pronađene u moru između Pelješca i Korčule. A boce pune vina u podrumu im dozrijevaju u slami.

  Plavac Don Josip 2018. Antonio Mikulić nazvao je prema djedu koji ga je naučio sve o vinu, a piju ga i u Vatikanu

  Mikulići svojim vinima pokazuju značaj položaja Postup, koji je zaštićen prije 50 godina, ali je često neopravdano bio u sjeni Dingača. Upravo s tog položaja dolazi i njihova najbolja etiketa – Don Josip, plavac mali iz 2018. Mladi Antonio Mikulić nazvao ga je prema svome djedu od kojega je naučio sve o vinarstvu, a piju ga i u Vatikanu.

  Želite li osjetiti šarm malene i iskrene obiteljske vinarije, obavezno navratite i u vinariju Matković. Imaju 14 hektara vinograda i jedini u Hrvatskoj rade monosortno vino od francuske sorte marselan, nastale križanjem cabernet sauvignona i grenacha. Odležava 26 mjeseci u bačvicama, a nazvali su ga L’Amour, odnosno ljubav.

  Dingač je čisti plavac, L’Amour čisti marselan odležan u bačvicama, a Di Mare kupaža plavca s Dingača i marselana

  Vino s najviše potencijala je svakako Di Mare, kupaža plavca malog s položaja Dingač i marselana. Za berbu 2017. dobili su broncu na Decanteru, a berba 2019. obećaje mnogo onima koji će imati strpljenja sačuvati ga neko vrijeme.

  Pelješac ima oko 250 registriranih proizvođača vina pa je više je nego težak zadatak odabrati nekoliko njih za četverodnevnu turu. Kako god okrenete, imat ćete osjećaj da niste vidjeli i probali sve. I bit ćete u pravu. Neka ovaj kratki vodič posluži kao “intro” u pelješki vinski svijet, a Pelješcu uvijek možete i trebate vratiti.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zlatno...

  Unikatno vino, posebne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Četiri velike sorte izraženog karaktera spojene su...

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...