Hvala svim sudionicima Vinskoga kviza! Sretnog pobjednika, koji je osvojio ulaznicu za Školu vina Bakhova sina objavit ćemo u nedjelju, 1. listopada. Pratite nas, budite uz mobitele i provjeravajte svoje virtualne poštanske sandučiće.
U nastavku teksta možete pročitati točne odgovore na pitanja iz II. kruga Vinskoga kviza, no svakako nas nastavite pratiti zato što ćemo već sljedeću srijedu objaviti novi kviz s novim nagradama!
Točni odgovori II. kruga Vinskoga kviza
1. Početak berbe određuje se prema sazrijevanju plemenke.
Iako i ranfor i ranina nazivom podsjećaju na rano, sorta koja najranije sazrijeva je plemenka. Zobatica je, no kad ona postane fina, znači da će vrlo brzo i najranije vinske sorte.
2. Grožđe je najbolje brati kad je temperatura najniža.
To u pravilu znači rano ujutro. Nakon što Sunce zagrije prirodni se kvasci bude i u bobicama može započeti nekontrolirana fermentacija. A to nijedan vinar ne želi. Zato u najtoplijim vinorodnim krajevima ponekad beru i noću. Na Dingaču su to, na primjer, radili 2009.
3. Za pjenušce se grožđe bere prije nego ono za mirna vina.
Bazno vino za pjenušce mora imati više kiselina. A kiseline s vremenom u grožđu padaju.
4. Refraktometrom se mjeri šećer.
Zbog globalnog zatopljenja grožđe sve ranije zrije. Nekad su vinogradari čekali da bobice nakupe slador, a danas jako paze da ne izgube kiseline. Grožđe s previše prirodnog šećera može dati “tupasto”, dosadno i neukusno vino.
5. Muljanjem grožđa se odvaja sok od kožice bobice.
Taj je postupak važan kod svježih bijelih vina. Većina sorata vinove loze ima bijeli sok u bobicama, bez obzira jesu li im kožice crne ili bijele. Za crna vina, ali i bijela macerirana koja nazivamo jantarnima, grožđe se ne mulja zato što vinari žele da mošt iz kožica izvuče boju i puno drugih sastojaka.
6. Među rijetkim sortama vinove loze s tamnim sokom je alicante bouschet?
Ima je dosta i kod nas, u nekim je krajevima iskrivljeno zovu “kanbuša”, a sadi se s drugim crnim sortama da bi u konačnici pojačala boju vina.
7. Izborna berba je probiranje grozdova koji su u najboljem stanju.
To je drugi stupanj predikatnih berbi. Prvi je kasna berba, kod koje je važno da bude nakon završetka redovne, a treći izborna berba bobica. Bacaju se, dakle, bobice koje ne izgledaju zdravo i u preradu idu samo one najkvalitetnije. Četvrti je stupanj izborna berba prosušenih bobica koje moraju biti “napadnute” plemenitom plijesni, a postoji i ledena berba. Bere se i preša zamrznuto grožđe kad temperatura nije viša od minus sedam Celzijevih stupnjeva.
8. Ugljikov dioksid je plin opasan po život koji nastaje alkoholnom fermentacijom.
Zbog njega je u podrum u kojem fermentira mošt dobro unijeti zapaljenu svijeću. Ako se ugasi, bježi glavom bez obzira. Često podrumari nađu uginulu mačku koja im se zavukla među bačve, a donedavno je ugljikov dioksid redovito odnosio u ljudske žrtve.
9. Oznaku berbe 2022. može imati vino od grožđa ubranog početkom 2023. godine?
Najčešće je to slučaj s predikatnim vinima, izbornim berbama prosušenih bobica ili ledenima. Grožđe ne uspije nakupiti dovoljno sladora do 31. prosinca, a to je jedan od uvjeta za te oznake. Naš je Boris Drenški nekoliko godina imao berbe za Valentinovo, dakle 14. veljače. Druga je mogućnost da se vino iz 2022. “pomladi” s malo svježega iz ovogodišnje berbe.
10. pitanje je bio zadatak – u manje od 30 riječi obrazložiti odgovor na deveto pitanje. Veselimo se čitanju vaših odgovora!
Ako niste znali odgovoriti na sva pitanja, a želite postati vrsni vinski znalci, na našu Školu vina možete se prijaviti slanjem e-maila na adresu vinskiklub@vinskiklub.hr ili poruke na naše društvene mreže: Facebook, Instagram.