Još su 1895. sagrađeni betonski tankovi obujma 20.000, 30.000 i 40.000 litara u zgradi na današnjoj adresi Stjepana Radića 14 u Iloku. Iznutra su obloženi keramičkim pločicama i u njima su u 19. stoljeću počela odležavati vina. Obitelj Kovčalija zgradu je kupila 2019. pa su sestra i brat Katarina i Stjepan u njoj osnovali vinariju Kast vještina vina.
Mama Željka, Stjepan i Katarina te tata Renato Kovčalija u ‘tunelu’ u kojem vina odležavaju u glinenim amforama
Što je u staroj zgradi vrijedilo, poput spomenutih tankova, ostavili su. U njima će biti vinska arhiva. Druge su dijelove obnovili pa u modernoj građevini lijepo uklopljenoj u tradicijskih okoliš imaju prekrasnu kušaonicu, prostor za primarnu preradu grožđa i burnu fermentaciju te “tunele” za mirno vrenje i odležavanje vina. U njima su tankovi od inoksa, drvene bačve, glinene amfore i betonske posude u obliku jajeta. Simbolično otvaranje vinarije bilo je u četvrtak, a o dva bijela vina već se lijepo priča.
Za ukusne slane zalogaje na otvaranju vinarije Kast vještina vina brinuo je Goran Kočiš, a za slatko Tibor Opačić
Graševina 2022. je “tri u jednom”: dio je odležao u tanku od inoksa, dio u betonskom jajetu, a dio u bačvicama. Cjelina je homogena, bez rubova i nepovezanih tonova. Svježina i primarne arome sorte stigle su iz inoksa, betonsko jaje umirilo je i zaokružilo vino, a dodir hrasta oplemenio miris i donio dubinu. Vino je srednjeg prema jakom tijelu, a dan nakon otvaranja vinarije fino je pristajalo ribljem paprikašu iz kotlića na Šarengradskoj adi.
U Kastu beru ručno i biraju najbolje bobice, a bijelo grožđe maceriraju na niskoj temperaturi kako bi vina bila punija
Traminac 2022. je, pak, gotovo beskompromisan. Polusuh je, ali izravan, aromatski tipičan s dobrodošlim spuštenim intenzitetom mirisa. Srednjeg je tijela, izražene svježine te bogatog i finog okusa. Lijepo je pristajao pralini od pačjeg mesa s palentom koju je na otvorenju pripremio Goran Kočiš. Ipak, ostao je dojam kako bi bio i bolji da je sasvim suh.
Trećina vina za Graševinu 2022. odnjegovana je u betonskim jajima, trećina u bačvicama, a trećina u inoksu
Savjetnik vinarije je ugledni srbijanski enolog Mladen Dragojlović pod čijom su “paskom” i vina ponajboljeg svjetskog tenisača Novaka Đokovića. Mladen je zadovoljan vinima Kast, a kaže kako će biti i bolja nakon što dobro upozna vinogorje pa na vrijeme “bezecira” grožđe s vrhunskih mikrolokacija. I najavljuje kako će sljedeći traminac vrlo vjerojatno biti suh. Uskoro će pred publiku prvi crnjak pod etiketom Kast i to od frankovke.