More

  Zagreb Vinocom započeo je 2006. kao Vinska rapsodija u Lisinskom

  Kategorije:

  Vinska rapsodija zvao se 1. festival vina 8. i 9. prosinca 2006. Vinski događaj godine u Zagrebu okupio je 52 izlagača: Fernanda Torresa iz Španjolske, slovenske vinarije Jakončić. Ščurek, Movia i Marijan Simčič te 47 hrvatskih. Tko god je nešto značio na domaćoj vinskoj sceni bio je tamo.

  Sljedeće godine Rapsodija je promijenila ime u Međunarodni festival vina i gastronomije Zagreb Vinocom. Novi domaćin postao je Esplanade Hotel Zagreb. Tamo će biti i ovogodišnje 16. izdanje. Tko računa pa mu brojke ne “štimaju”, treba znati da dvije godine Festival nije održan zbog pandemije. A sedmorice vinara iz Lisinskog 2006. neće biti u Esplanadi od 30. studenog do 2. prosinca 2023. Na žalost, napustili su nas.

  Drago Režek s Plešivice otišao je 2008. Prvo plešivičko vrhunsko vino bilo je njegov sauvignon. Te godine proglasili su ga i najboljim proizvođačem chardonnaya u Zagrebačkoj županiji. Tu mu je titulu donio izvanredan Sur lie 2006. Među prvima se na Plešivici ozbiljno bavio i crnim pinotima, a danas lijepa vina radi sin Damir.

  Zlatan Plenković iz Svete Nedjelje na Hvaru umro je 2016. na trajektu Split – Stari Grad. Pozlilo mu je, trajekt se vratio u Split, ali bilo je kasno. Još je 1986. otvorio OPG koji je prerastao u legendarnu vinariju Zlatan Otok. Posadio je vinograde i pod Biokovom te pokraj Šibenika, a posao su uspješno nastavili sinovi Nikola i Marin.

  Franjo Toljanić iz Vrbnika na Krku 2020. pao s motocikla vozeći se polako kući iz obližnje pršutane. Malu vinariju Gospoja pretvorio je u hotel s odličnim restoranom i sobama nazvanima po sortama. Dobio je 2018. nagradu Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA. Imao je 12-ero djece pa obitelj dalje radi.

  Željko Petrovečki iz Svetog Križa Začretja umro je u ljeto 2021. Bio je pionir zagorskog plantažnog vinogradarstva. Posadio je 1995. prvi vinograd, a tijekom godina dosegao 60.000 trsova različitih sorata. Od cabernet sauvignona je 2009. napravio i legendarno, nagrađivano ledeno vino. Vinariju sad vodi sin Tomislav.

  Marijan Arman trebao je s kolegama vinarima iz Istre doći na predstavljanje mladih vina u Zagreb početkom 2022. godine. Nije došao. “Neizmjerna ti hvala na svemu, tata. Mirno spi i ne bacilaj”, objava na Facebooku objasnila je zašto. Govorio kako ne proizvode vino, nego ga žive. Sad se kćeri Ines i Nina time bave.

  Antun Adžić iz Kutjeva umro je u jesen 2022. Bio čovjek blagog osmijeha, uvijek spreman za šalu i zaljubljen u vino. Nemam laboratorija, govorio je, ne dodajem kvasce. Svaki dan sam u vinogradu, pregledam svaki trs. Vino radim onako kako su ga radili nekada. I radio je odlično. Sad vino radi sin Željko, bivši nogometaš Dinama.


  Zvonimir Tomac s Plešivice počeo je kuhati jutarnju kavu početkom 2023. i
  nije završio. Bio je inovator, osmislio je pjenušac od baznog vina iz
  amfore, napravio fenomenalne rizlinge, chardonnaye, crne pinote… Sin
  Tomislav “oduvijek” je s njim, snaha Martina godinama i vina će sigurno i
  dalje biti dobra. Ali bez Zvonka neće biti ista.

   

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Abeceda vina nastavak je škole Bakhova sina: ‘A’ je...

  Alkohol povećava želju, a smanjuje moć. To ne smiju zaboraviti ljubavnici, ali ni vinoljupci kojima povećava sve...

  Provjerite znanje o crnim vinima: 7. krug Vinskoga kviza...

  Jesu li crna i crvena dvije vinske boje, zna li se tko su roditelji plavca malog i...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zlatno...

  Unikatno vino, posebne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Četiri velike sorte izraženog karaktera spojene su...

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...