Vinska rapsodija zvao se 1. festival vina 8. i 9. prosinca 2006. Vinski događaj godine u Zagrebu okupio je 52 izlagača: Fernanda Torresa iz Španjolske, slovenske vinarije Jakončić. Ščurek, Movia i Marijan Simčič te 47 hrvatskih. Tko god je nešto značio na domaćoj vinskoj sceni bio je tamo.
Sljedeće godine Rapsodija je promijenila ime u Međunarodni festival vina i gastronomije Zagreb Vinocom. Novi domaćin postao je Esplanade Hotel Zagreb. Tamo će biti i ovogodišnje 16. izdanje. Tko računa pa mu brojke ne “štimaju”, treba znati da dvije godine Festival nije održan zbog pandemije. A sedmorice vinara iz Lisinskog 2006. neće biti u Esplanadi od 30. studenog do 2. prosinca 2023. Na žalost, napustili su nas.
Drago Režek s Plešivice otišao je 2008. Prvo plešivičko vrhunsko vino bilo je njegov sauvignon. Te godine proglasili su ga i najboljim proizvođačem chardonnaya u Zagrebačkoj županiji. Tu mu je titulu donio izvanredan Sur lie 2006. Među prvima se na Plešivici ozbiljno bavio i crnim pinotima, a danas lijepa vina radi sin Damir.
Zlatan Plenković iz Svete Nedjelje na Hvaru umro je 2016. na trajektu Split – Stari Grad. Pozlilo mu je, trajekt se vratio u Split, ali bilo je kasno. Još je 1986. otvorio OPG koji je prerastao u legendarnu vinariju Zlatan Otok. Posadio je vinograde i pod Biokovom te pokraj Šibenika, a posao su uspješno nastavili sinovi Nikola i Marin.
Franjo Toljanić iz Vrbnika na Krku 2020. pao s motocikla vozeći se polako kući iz obližnje pršutane. Malu vinariju Gospoja pretvorio je u hotel s odličnim restoranom i sobama nazvanima po sortama. Dobio je 2018. nagradu Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA. Imao je 12-ero djece pa obitelj dalje radi.
Željko Petrovečki iz Svetog Križa Začretja umro je u ljeto 2021. Bio je pionir zagorskog plantažnog vinogradarstva. Posadio je 1995. prvi vinograd, a tijekom godina dosegao 60.000 trsova različitih sorata. Od cabernet sauvignona je 2009. napravio i legendarno, nagrađivano ledeno vino. Vinariju sad vodi sin Tomislav.
Marijan Arman trebao je s kolegama vinarima iz Istre doći na predstavljanje mladih vina u Zagreb početkom 2022. godine. Nije došao. “Neizmjerna ti hvala na svemu, tata. Mirno spi i ne bacilaj”, objava na Facebooku objasnila je zašto. Govorio kako ne proizvode vino, nego ga žive. Sad se kćeri Ines i Nina time bave.
Antun Adžić iz Kutjeva umro je u jesen 2022. Bio čovjek blagog osmijeha, uvijek spreman za šalu i zaljubljen u vino. Nemam laboratorija, govorio je, ne dodajem kvasce. Svaki dan sam u vinogradu, pregledam svaki trs. Vino radim onako kako su ga radili nekada. I radio je odlično. Sad vino radi sin Željko, bivši nogometaš Dinama.
Zvonimir Tomac s Plešivice počeo je kuhati jutarnju kavu početkom 2023. i
nije završio. Bio je inovator, osmislio je pjenušac od baznog vina iz
amfore, napravio fenomenalne rizlinge, chardonnaye, crne pinote… Sin
Tomislav “oduvijek” je s njim, snaha Martina godinama i vina će sigurno i
dalje biti dobra. Ali bez Zvonka neće biti ista.