More

  Tko ima veliki crnjak za 5,69 eura? Markota! I zove ga Crna svinja

  Kategorije:

  Franjo Markota predstavio je u prostorijama Vrutka sviježa, bijela vina i odležane crnjake. Kada je u pitanju graševina iz Požeško – Pleterničkog vinogorja očekivanja su uvijek visoka, a opravdala su ih dva vina iz 2022.

  Prva graševina pod nazivom Crna svinja je vino za široku upotrebu, čistih i sortnih aroma, visoke svježine uz laganu gorčinu primjetnu u finalu. Butelja je u Vrutku 5.69 eura što je jedan od najboljih omjera cijene i kvalitete.

  Graševina Selekcija nadogradnja je prvog vina na svim razinama, sadržajnija i slojevitija. Jače je strukture, koncetriranija i mineralnija, što je rezultat selekcije grožđa i manjih prinosa na mikrolokacijama poznatih položaja Starac i Klikun. Sauvignon iz istog godišta drugačiji je od danas jako popularnog novozelandskog stila.

  Umjereniji intenzitet mirisa ističe širinu aroma lišenu pirazinskih nota, dok mu umiren, ali pun okus daje dubinu. Sve je s mjerom, uz vrlo dobar odnos mekih alkohola i mineralne svježine koja ga prati u gutljaju i čisti nepce.

  Chardonnay 2022. klasik je iz inoksa, tipičnih sortnih karakteristika. Zanatski je sjajno odrađena vinifikacija, precizno, odmjereno i lišeno banalnosti, ali nedostaje doza posebnosti koja bi ga izdvojila u poplavi dobrih chardonnaya na policama trgovina.

  Ugodno je iznenadila bijela kupaža pod nazivom 342/2 Starac kojoj broj u nazivu označava katastarsku česticu na mikrolokaciji Bačva. U vinu su četiri sorte za koje bi se opravdano moglo pretpostaviti da su „rogovi u vreći“. Graševina, chardonnay, sauvignon i sivi pinot majstorski su umiješani u različitim omjerima i svaka je sorta unijela svoje specifičnosti u homogeno vino. Vrlo je malo ovakvih vina na tržištu, a ovo je gastronomsko i ima mjesto na vinskim kartama najboljih hrvatskih restorana.

  Posebna su priča crna vina Markota. Korona je nagrizla gospodarstvo, ozbiljno uzdrmala i vinski sektor, ali ako se može pronaći nešto dobro što je proizašlo iz dvogodišnje pošasti, to su briljantni crnjaci. Silom prilike ostali su u vinariji na višegodišnjem odležavanju pa spremni izašli na tržište.

  Nije pretenciozno ustvrditi da spadaju među najbolja hrvatska vina od bordoških sorti, a svakako imaju najbolji omjer cijene i kvalitete. Sva koja smo kušali su iz 2017. osim kupaže Crna svinja iz 2018. koja je u Vrutku 5.69 eura. Sorte su cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i crni pinot. U mnogim bi vinarijama ovakvo vino bilo perjanica.

  Merlot iz 2017. pouzdan je, iznimne kvalitete i jasnih kontura. Nudi se na prvu, bez obzira što mu je punih šest godina. Obuzdana snaga i profinjenost uočljivi su u mirisu i kusu. Mekan je, ali ne i gnjecav, odlične taninske strukture, s ugodnom mineralnom svježinom, uravnotežen i harmoničan.

  Cabernet sauvignon malo je grublji od merlota, što i priliči rasnom cabu. Sortno je prepoznatljivih aroma crnog bobičastog voća, s malo šljive i uz nježan poljubac dobrog hrasta osvaja na prvu. Arome se sljedivo spuštaju u okus. Fin je, topao i mek, zrelih tanina i živih kiseline,dug i pamtljiv. Cijena mu je samo 10,09 eura, kao i merlotu.

  Za kraj je poslužen Klikun 36/1 koji je poput bijele kupaže dobio ime po katastarskoj čestici i položaju. Cabernet sauvignon i merlot umiješani su u jednakim dijelovima i jako dobro surađuju. U odličnom su vinu sačuvane sve osobine sorata koje zajedno djeluju kao moćna homogena cjelina. Kompletno vino bez slabe točke, dostojno najvećih stolova. Svijetla je vinska budućnost pred složnom, samozatajnom familijom Markota.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...