More

    U subotu je Zelinska kestenijada, a evo i vina za kestene

    Kategorije:

    Dođite pješačeći, čuvajte ekosustav i osvojite vruće kestene! Tako Turistička zajednica grada Svetog Ivana Zeline poziva u subotu, 14. listopada na 25. kestenijadu na Kladeščicu, vrh Zelinske gore, 463 metra nad morem.

    Uz pečene kestene najviše paše pajdašev mošt, ali pristajat će i Pet Nat pjenušac međimurskog Podruma Štrigova

    Veselica je bila planirana za nedjelju, no zbog loše vremenske prognoze prebacili su je dan ranije. Šetnja pješačkom stazom traje otprilike sat i 15 minuta, a prvih 200 posjetitelja koji dođu pješice dobit će mjericu slasnih kestena, kao zahvalu za očuvanje ekosustava Zelinske gore.

    Krepka je krem juha od kestena i traži slasno i ‘masno’ vino Kakav je Chardonnay Sur lie Robija Kopjara iz Zlatara

    Put započinje u mjestu Biškupec, prolazi pokraj srednjevjekovne utvrde Zelingrad i vodi kroz zaštićenu bukovu šumu pokraj potoka Velika Reka. Uz njega je izvor Žlebica. Na cilju posjetitelje od 9 do 18 sati očekuju raznovrsna gastronomska ponuda, impresivna izložba gljiva i tamburaši.

    Patka punjena pireom od kestena posebno je jelo. Poseban je i ‘domaći’ Crni pinot Kos iz Hrnjanca pokraj Zeline

    Bit će i adrenalinskih sportova, osmišljen je bogat i raznovrstan dječji program, a lovci će se okušati u kuhanju gulaša. Kesteni se, naravno, mogu kuhati i peći, a izvrsna je i krem juha. Kuhani pa propasirani odlična su fila za pečenu patku, a nezaboravna je i kesten-pita od prhkog tijesta.

    Moćne su slastice s kestenima pa pita traži vino poput prošeka Deorum Marka Sladića iz Plastova pokraj Skradina

     

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Haiku s Hvara: Hvala

    Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

    Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

    Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

    23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

    Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

    23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

    Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

    Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

    Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

    Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

    Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...