More

    Dame više znaju: Vinski kviz ni treći put nije bio ‘sretan’ dečkima

    Kategorije:

    Sur lie označava praksu zadržavanja vina u kontaktu s talogom nakon fermentacije. Tako povećava teksturu, obogaćuje okus, smanjuje oksidaciju, dolazi do razgradnje mrtvih kvasaca koji daju dodatnu aromu i složenost vinu.

    Tako je Ines Kovačić pojasnila što znači “sur lie”. To je bilo deveto pitanje 3. kruga vinskoga kviza posvećenog podrumarstvu. Primjer njegovanja vina na finom talogu vidi se na videu snimljenom u plešivičkoj vinariji Griffin.

    U 3. krugu Vinskoga kviza sudjelovalo je 197 čitatelja portala vinskiklub.hr, a 26 ih je točno odgovorilo na devet pitanja. Precizno objašnjenje poput Ines imao je još jedan sudionik kviza, no trebala mu je 31 riječ. Prema pravilima Kviza, dopušteno ih je 30. I treći put je, tako, pobijedila dama.

    Ines je osvojila besplatnu edukaciju u Školi vina Bakhova sina. Riječ je o višesatnom zabavno-poučnom druženju u zagrebačkom Bistrou Točkica s kušanjem vina kakva još nitko u Hrvatskoj nije ponudio za manje od 1000 kuna, ili današnjih 130 eura. I s ukusnijim zalogajima.

    Javit ćemo Ines prvi termin “Školice”, a ako joj taj dan ne odgovara, veselimo se susretu u nekom sljedećem. U Školu vina pozivamo i ostale sudionike 3. kruga Vinskoga kviza. Prijaviti se mogu slanjem e-maila na adresu vinskiklub@vinskiklub.hr ili poruke na naše društvene mreže: Facebook, Instagram.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Abeceda vina nastavak je škole Bakhova sina: ‘A’ je...

    Alkohol povećava želju, a smanjuje moć. To ne smiju zaboraviti ljubavnici, ali ni vinoljupci kojima povećava sve...

    Provjerite znanje o crnim vinima: 7. krug Vinskoga kviza...

    Jesu li crna i crvena dvije vinske boje, zna li se tko su roditelji plavca malog i...

    23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zlatno...

    Unikatno vino, posebne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Četiri velike sorte izraženog karaktera spojene su...

    Haiku s Hvara: Hvala

    Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

    Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

    Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

    23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

    Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...