More

  Laguna i Korlat pokupili pet zlatnih medalja u Bergamu

  Kategorije:

  Festigia Castello 2021. porečke Lagune najbolje je ocijenjeno hrvatsko vino u talijanskom Bergamu. Tamo je u petak, 14. listopada, 79 vinskih stručnjaka i novinara sa svih strana svijeta ocjenjivalo vina od cabernet sauvignona i merlota te njihovih mješavina, ali i vina u kojima neka od tih sorata dominira. Hrvatska vina osvojila su pet zlatnih medalja.

  Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme, naziv je ocjenjivanja u tom gradiću pokraj Milana. Emocije svijeta: merlot i cabernet zajedno organizira Consorzio Tutela Valcalepio. To je jedina talijanska apelacija posvećena baš vinima od dvije najrasprostranjenije svjetske crne sorte.

  Ove je godine u Bergamo pristiglo 270 vina iz 22 države sa svih kontinenata. Najbolje ocijenjeno vino bio je One Giant Leap Cabernet Sauvignon 2021. vinarije Wakefield Taylors Wines iz Južne Australije. S 92,7 bodova jedini je osvojio veliko zlato, odnosno više od 92 boda.

  Među 80 zlatnih vina su, osim Castella, bila još četiri iz Hrvatske. To su Korlat Cabernet Sauvignon 2019. Badela 1862, Festigia LV 2015. Riserva, mješavina merlota, cabernet sauvignona i cabernet franca oplemenjena teranom, Korlat Merlot 2019. i Lagunina Terra Rossa 2022.

  Prema pravilima ocjenjivanja, najviše 30 posto uzoraka može osvojiti medalje. U tih 30 posto sva su vina zavrijedila više od 85 bodova što je prag za zlato. Posebna priznanja u Bergamu osvajaju vina s najviše novinarskih bodova, a među njima je zlatan bio i Korlat Cabernet sauvignon 2019.

  Najviše medalja, 36, osvojila su talijanska vina. Slijede vina iz Srbije sa 17 zlata, a mi smo po podijelili treće mjesto s Grcima. Tako smo ispred Australije, Slovačke, Rumunjske, SAD-a, Bosne i Hercegovine (dva zlata osvojila je vinarija Nuić), Sjeverne Makedonije, Moldavije, Slovenije, Južnoafričke republike, Francuske i Bugarske.

  Iz Hrvatske je ove godine u Bergamu ocjenjivao i sommelier Mario Meštrović, a dobra je bila i ekipa iz susjednih zemalja. Pokraj mene su Iztok Klenar i Mario, a pokraj njega Nikola Biorčević, Nenad Basarić, Sandra Krstevska, Mirko Rnjak te Darinko Ribolica.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Abeceda vina nastavak je škole Bakhova sina: ‘A’ je...

  Alkohol povećava želju, a smanjuje moć. To ne smiju zaboraviti ljubavnici, ali ni vinoljupci kojima povećava sve...

  Provjerite znanje o crnim vinima: 7. krug Vinskoga kviza...

  Jesu li crna i crvena dvije vinske boje, zna li se tko su roditelji plavca malog i...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zlatno...

  Unikatno vino, posebne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Četiri velike sorte izraženog karaktera spojene su...

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...