More

  Za hobiste: najčešći problemi tijekom fermentacije i kako ih ‘izliječiti’

  Kategorije:

  Zašto mi vino nije otkipilo do kraja, pitao je vinar hobist dr. Vinka Lozicu, a naš stručnjak za vinska pitanja upozorio je i na još nekoliko potencijalnih problema u podrumu te načine na koji se mogu riješiti:

  Zastoj u fermentaciji može uzrokovati nekorištenje selekcioniranih kvasaca ili loša priprema kvasaca, niska, ali i previsoka temperatura u fermentaciji kao i nepoštivanje karence zaštitnih sredstava.

  S obzirom na više mogućih uzroka o načinu za ponovno pokretanje fermentacije treba porazgovarati sa stručnjakom koji će nakon kušanja preporučiti kvasce za refermentaciju. Svakako treba i temperaturu u podrumu prilagoditi koliko god je to moguće.

  Kako pripremiti mlado vino za pretok?

  Ako vrenjače više ne “bućkaju” treba otvoriti inoks tank ili bačvu i provjeriti kako vino izgleda. Ako na površini nema aktivne pjenice vjerojatno je fermentacija završila. Vino treba kušati i refraktometrom dodatno provjeriti je li ostalo neprevrelog šećera u vinu i koliko. Potom treba pripremiti mlado vino za pretok.

  Vino je nakon završetka fermentacije na grubom talogu koji može generirati puno problema. Vrlo je važno odmah po završetku fermentacije dodati vinu sumpor (80 miligrama na 100 litara) ili kalijev metalbisulfit – vinobran (10 grama na 100 litara) kako ne bi došlo do oksidacije. Potom slijedi pretok.

  Nakon pretoka vina u čisti inoks tank, treba staviti plutajući poklopac, rubove zaliti enološkim uljem i poklopiti ga. Tko pretače u drvenu bačvu mora je napuniti do vrha. Tako vino neće biti u dodiru sa zrakom koji bi prouzročio oksidaciju.

  Miris trulih jaja: zašto se pojavljuje i kako ga se riješiti?

  To je miris sumporovodika koji se najčešće pojavljuje uslijed nedostatka hrane za kvasce (prvenstveno dušika). Može ga uzrokovati i nepravilno korištenje elementarnog sumpora u vinogradu ili predugo držanje vina na grubom talogu nakon fermentacije. Može se odstraniti otvorenim pretokom i sumporenjem.

  Najbolje ga je pretočiti dok je vino još mutno zato što je tada minimalno izloženo oksidaciji i najmanje će utjecati na aromatiku vina. Osjeti li se i dalje neugodan miris,  treba ponoviti pretok i pri tome paziti da se pretjerano ne razbija vino.

   

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...