More

  Imamo 258 preporučenih sorata, a samo je osam ‘dobrodošlo’ svuda

  Kategorije:

  Alicante bouschet, cabernet franc, cabernet sauvignon, chardonnay, merlot, muškat ruža, muškat žuti i sauvignon bijeli… Od 258 osam sorata vinove loze uvrštenih na nacionalnu listu priznatih kultivara, samo je tih osam preporučeno u cijeloj Hrvatskoj, odnosno u svih naših 12 vinskih podregija.

  Syrah je preporučen u 11 podregija, svima osim u Pokuplju. Četiri pinota, bijeli, sivi, menieur i crni nisu “dobrodošli” u Sjevernoj te Srednjoj i južnoj Dalmaciji, a semillon, manzoni bijeli i frankovka nemaju mjesta u tri dalmatinske regije. Uz Sjevernu te Srednju i južnu, treća je Dalmatinska zagora. Frankovku u Istri te Kvarneru i Hrvatskom primorju zovu borgonja.

  Tko će u otočkom vinogradu pronaći cibib, crnku, ljutun, mijajušu, palarušu…

  Čak je 96 sorata preporučeno samo u jednoj podregiji. S 38 vodi Srednja i Južna Dalmacija. Velika je površinom, a otoci su prepuni sorata kojih drugdje nema. Od većine njih nema ni monosortnih vina. Primjeri su cibib, crnka, grgićevica, kadarun, komostrica, krstičevica, ljutun, mijajuša, palaruša, plava lovora, viška, vlaška, vrškajica, zelenka šoltanska…

  Verdić je glera od koje rade prosecco

  Kvarner i Hrvatsko primorje podregija je s “monopolom” na 21 sortu. I tu ih je poprilično malo kome poznatih: bilan, brajda bijela i brajda velika crna pa brajdica bijela, potom cipar, draganela, magrovina, ošljevina, vušljin crni, volarovo, žumić. Verdić, pak, poznat je mnogima pod nazivom glera. To je sorta od koje Talijani rade prosecco, a drugi naš naziv je teran bijeli.

  Zagorci su od svog Kazanove s ekipom s Agronomije napravili i klasični pjenušac

  Podregija Zagorje – Međimurje posebna je po čak šest belina, od kojih je starohrvatska i slavni zagorski Kazanova. Roditelj je više od 80 sorata među kojima su chardonnay, moslavac, frankovka… Osim belina jedini imaju mirkovaču, modru kosovinu, muškat morio, volovinu crvenu, sokola… Kleščec bijeli i ovčji rep preporučeni su samo u Prigorju – Bilogori, malbec i žerjavina u Slavoniji, a tirolan crni u Pokuplju.

  Gugovrst, frmentum, dolčin, surina…

  Za zadarku je jasno da je preporučena samo u Sjevernoj Dalmaciji, a takve su sorte i gugovrst, frmentun, zalac, trebbiano romagnolo te trišnjavac crni. Mnogi znaju i da su blatina, kujundžuša i trnjak unikati Dalmatinske zagore, ali malo je tko čuo za mednu, okaticu bijelu i crnu ili pošip vrgorski.

  Barbera je popularno crno vino Pijemonta, a u Hrvatskoj je preporučena u Istri

  Samo svoja čuda ima i podregija Hrvatska Istra. I onoga tko zna talijansku barberu i francuske carmenere te petit verdot, vjerojatno će iznenaditi da su preporučene sorte i ancellotta, dolčin, garganja, sauvignonasse i surina. Hrvatsko podunavlje, Plešivica i Moslavina ne mogu se pohvaliti ni s jednom sortom koje u drugdje nema. Mogu, međutim, dobrim vinima. Poput ostalih.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...