More

  Badel 1862 na Zagreb Vinocom donosi Postup 1994. i Graševinu 1990.

  Kategorije:

  Korlat Merlot 2020. upravo pripremaju u Badelu 1862 za predstavljanje na 16. Međunarodnom festivalu vina i gastronomije Zagreb Vinocom u hotelu Esplanade od 30. listopada do 3. prosinca. Berba 2019. osvojila je zlatnu medalju prije dva tjedna na ocjenjivanju Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme u Bergamu. Pozlatio se tamo i Korlat Cabernet Sauvignon 2019. koji će se također moći kušati na Zagreb Vinocomu.

  Badel 1862 je među 12 vinarija koje su bile na svim dosadašnjim Festivalima u Esplanadi. I 2006. na prvom, koji je održan u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, a zvao se Vinska rapsodija. Na ovogodišnjem Zagreb Vinocomu moći će se kušati i dva vina koja su i u Lisinskom već bila arhivska. Riječ je o Postupu 1994. i Graševini Križevci 1990.

  Dekantiranje pa kušanje ‘na rate’

  Oba su napravljena pod okriljem Badela. U Postupu smo uživali prije godinu dana u restoranu Stari Puntijar. Nekoliko sati prije susreta Zlatko Puntijar ga je otvorio. Franju Francema, koji je bio enolog u Badelu i “ima prste” u oba, snimili smo kako ga dekantira (naslovna fotografija). Taj odličan Postup Franjo je i donio na prijateljsko vinsko druženje.

  Kušali smo ga nekoliko puta, s razmacima od desetak minuta. Odmah je bio dobar, a svaki sljedeći put i bolji. Bio je tad kod Puntijara i Ivan Dropuljić, direktor Zagreb Vinocoma. Sigurno će i njemu biti drago što će mu i taj izvanredno dobro držeći “starac” doći na Festival.

  Malo je tako dobrih 30-odišnjakinja

  Graševina Križevci 1990. također je u vrlo dobroj formi. Na ocjenjivanju Mundus Vini 2018. u Njemačkoj prišla su mi dvojica kolega iz komisije koja je bila za stolom do mojeg. Znaš li za odličnu graševinu iz 1990., pitali su. Znao sam… Nema puno tako dobrih 30-godišnjih vina. Vjerujem da će i pet godina poslije izmamiti osmijeh svakoga tko ga kuša.

  Najavljuju iz Badela 1862 i Korlat Supreme Cuvee 2015. Riječ je o vinu od ručno branoga grožđa s ponajboljih trsova na Korlatu. Potom su dodatno probrane najzdravije bobice, a vino je odležalo u biranim hrastovim bačvicama najboljih svjetskih proizvođača. Badel 1862 izlagat će u četvrtak i petak, 30. studenog i 1. prosinca u Esplanadinoj Smaragdnoj dvorani.

   

   

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Abeceda vina nastavak je škole Bakhova sina: ‘A’ je...

  Alkohol povećava želju, a smanjuje moć. To ne smiju zaboraviti ljubavnici, ali ni vinoljupci kojima povećava sve...

  Provjerite znanje o crnim vinima: 7. krug Vinskoga kviza...

  Jesu li crna i crvena dvije vinske boje, zna li se tko su roditelji plavca malog i...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zlatno...

  Unikatno vino, posebne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Četiri velike sorte izraženog karaktera spojene su...

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...