More

  Castello di Grumello: PIWI sorte osvajaju i Lombardiju

  Kategorije:

  Talijanska oaza za dvije najpoznatije bordoške sorte je vinorodno područje Valcalepio u Lombardiji, između Bergama i jezera Iseo. Zato tamo i organiziraju ocjenjivanje Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme (Emocije svijeta: merlot i cabernet zajedno).

  Vjerojatno je jedino izvan Bordeauxa posvećeno samo vinima od cabernet sauvignona i merlota te njihovih mješavina. Posljednjih godina sade i međuvrsne križance otporne na bolesti poznate pod nazivom PIWI.

  Ocjenjivačima Emocija svijeta među prvima su ponudili Le Noci 2021. U rujnu su ka tržištu otišle zadnje boce 2020.

  Tako je i kušanje u Castellu di Grumello započelo vinom Le Noci od PIWI sorata bronner i johanniter. Le Noci znači orašasti plodovi ili orasi. Vino je fermentiralo na vlastitim kvascima, provedena je djelomična malolaktička fermentacija i odnjegovano je na finom talogu devet mjeseci.

  Podsjeća na rizling i lijepo ‘trpi’ godine

  Miriše na zelene jabuke, i breskve s notama trave i poljskog cvijeća. Okus je rizlinškog tipa, vrlo mineralan i dug. Primjereno je brojnim jelima, a odležavati može, kažu, dvije do tri godine. No, kušanje berbe 2016. pokazalo je da je živahno i dulje. Prva PIWI berba bila im je 2015.

  Bazni crnjak im je Valcalepio Rosso od cabernet sauvignona i merlota u podjednakim omjerima. Službeni naziv je VR18, što znači da smo kušali petogodišnjaka. Dio je odležao u drvetu, dio u betonskim tankovima. Nježno miriše po maraski, a cijena mu je oko 13 eura.

  Podrum je iz 1200. godine, kuća puno mlađa

  Burduni 2018. je crnjak u kojem je cabernet sauvignon dominantan (80 posto), a odležao je godinu dana u bačvicama. Arome crnog voća tako su zaogrnute vanilijom, a ima izraženu svježinu te naznake zrelosti. Pristaje brojnim mesnim jelima i zrelijim sirevima, a butelja je 23 eura.

  Lozu u Castellu di Grumellu rasađuju sami podno dvorca. Tako su sigurni da će se bolje prilagoditi ‘pravom’ terenu

  Dvorac Grumello je u srcu lombardijskog vinogorja Valcalepio, između Bergama i jezera Iseo. Izgrađen je kao vojna utvrda 1200. godine, a poslije je postao aristokratski dvorac. Od srednjovjekovne tvrđave i danas “stoje” toranj s bedemima, Viteška dvorana i vinski podrumi.

  Dom grofova, markiza i prinčeva

  Kuća i kapela sagrađene su 1700. i Castello di Grumello pretvoren je u patricijsku rezidenciju jednostavnog i strogog stila. Drevni bedem postao je ograda dvorišta punog stoljetnih stabala kestena.

  Kula, bedemi i podrum Castella di Grumello su iz 1200. godine. Kuća i kapela dograđene su pet stoljeća poslije

  Od tad su u njemu živjeli grofovi Suardo, markizi Del Carretto te prinčevi Gonzaga di Vescovado. Sam princ Gonzaga del Carretto je u drugoj polovici 19. stoljeća uvezao cabernet sauvignon i vinom krijepio težake.

  Nisu mogli zapamtiti riječ Bordeaux

  Govorio im je kako sorta dolazi iz Bordeauxa, a oni to nisu mogli izgovoriti pa su vino zvali burdunì. Imanje je 1953. od Gonzaga preuzela milanska obitelj Kettlitz Reschigna. Dvorac je njihov i danas. Vinskim dijelom upravljao je prvo enolog Carlo Zadra potom Paolo Zadra.

  Viteška dvorana podsjeća na vremena u kojima dvorac nije bio samo ukras oko podruma nego je branio od osvajača

  Valcalepio je kao zaštićeno vinsko područje Lombardije osnovano 1976. Među rijetkim je talijanskim vinogorjima u kojima su dominantne francuske sorte chardonnay i bijeli pinot te cabernet sauvignon i merlot. Lokalni “štih” daju mu desertna vina Moscato Passito.

  Talijanska vina francuskog podrijetla

  Vino Valcalepio Rosso je mješavina merlota i cabernet sauvignona. Prve sorte mora biti najmanje 40 posto, a druge do 60. U bijelim vinima chardonnaya i bijelog pinota je između 55 i 80 posto, a ostatak je sivi pinot.

  Najbolje vino je Colle Calvario. Merlota je 40, a caberneta 60 posto. Naziv je dobio po položaju na susjednom brdu

  Što se tiče gastronomije, Valcalepio je poznat po sirevima Branzi i Bernardo oid kravljeg mlijeka. Prvome prepoznatljiv intenzivan okus daje lokalno začinsko bilje s primjesama trave i sijena. Obično odležava između do šest mjeseci, poslužuju ga s medom i kruškama, a preporučuju ga uz crna vina punoga tijela kakvo je Valcalepio Rosso.

  Sir Bernardo ‘živi’ samo ljeti

  Svježi sir od punomasnog kravljeg mlijeka je Bernardo. Sazrijeva do 15 dana i dostupan je samo ljeti. Začinjen je šafranom pa ima intenzivan miris. Okus mu je suptilan i preporučuju ga uz malo maslinovog ulja i hrskavog kruha ispečenog u tradicijskoj kamenoj peći. Poslužuju ga s lokalnim vinom Valcalepio bianco, a fino će ga popratiti i gutljaj PIWI vina Le Noci.

   

   

   

   

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...