More

  Santa Elizabeta 2019. senzacionalan je ‘teroarski’ teran obitelji Benvenuti

  Kategorije:

  Predstavljanje pete berbe terana Santa Elizabeta poklopilo se s 20. obljetnicom brenda Benvenuti. Završavali smo školu, a otac nam je predložio da krenemo u profesionalnu proizvodnju vina. Imali smo pola hektara vinograda, želju, entuzijazam i malo znanja. Danas imamo puno više vinograda, a želja i entuzijazam su ostali, rekao je Albert Benvenuti na prekrasnoj večeri u zagrebačkom restoranu ManO2.

  Velika boca Santa Elizabete 2017. poput brižne je majke ‘čuvala’ butelje iz 2019., koje su bile povod za druženje

  Otac Livio umro je 2020. Sinovi Albert i Nikola su, njemu u čast, već tad glasovitu liniju obiteljskih vina Anno Domini preimenovali u Livio.

  Profinjena malvazija Livio 2021.

  Livio Benvenuti Malvaziju 2021. htjeli smo približiti publici svježinom i karakterom. Maceracija i dalje 10 dana, ali s jačom kontrolom temperature pa je vino profinjenije od onih pod etiketom Anno Domini, pojasnio je.

  Nikola je goste pozdravio pričom o Caldierossu, crnoj kupaži iz istoimenog vinograda. Ideja je bila iskoristiti četiri sorte od koje je jedna teran. Prvo je vino iz 2015., a u 2021. smo povećali udio terana, rekao je kratko.

  Livio Benvenuti prije 15 godina sa sinovima ispred vinarije u Kaldiru pokraj Motovuna (Fotografija: Andrej Križ)

  Caldierosso je idealno vino za restorane. Teran u njemu prate “internacionalci” nebbiolo, merlot i tempranillo, a može se poslužiti uz velik broj mesnih jela i gljiva. Ekipa iz restorana ManO2 Caldierossu je pridružila vrganje s kremom od soka celera i smeđeg maslaca te toskanskim keljom.

  Nije desert, ‘filana paprika’ je

  Bio je to uvod u seriju vina od terana. Livio Benvenuti Teran 2019. poslužili su uz “filanu papriku”, jelo čiji je naziv opravdano unutar navodnika. Izgledalo je poput nekog deserta, toritice, a mirisom i okusom nedvojbeno vodilo ka tradicijskom jelu s mljevenim mesom.

  Livio teran nasljednik je crnjaka iz linije Anno Domini. Podsjetili su nas na nju Teranom Anno Domini 2012. Nema ga više u prodaji, a braća su izvukla nekoliko boca iz privatne arhive da pokažu kako lijepo vino zrije. Ne može se reći da stari, zato što je sad u punoj formi.

  Sedam godina od bronce do zlata

  Prije sedam godina prvi su ga put poslali na Decanterovo ocjenjivanje i dobili broncu. Ove godine, 11-ogodišnjak se u Londonu pozlatio. Zlatnu je medalju proljetos u Londonu osvojio i Livio Benvenuti Teran 2019.

  Mora se dopasti: okus mu je prepun svježine koja izaziva slinu, a mineralna slanost traži novi gutljaj pa ga je teško prestati piti.

  Teran Anno Domini 2012.u punoj je formi. Dobar je poput zvijezde večeri Santa Elizabete, ali pred njom je vrijeme

  Došlo je i vrijeme za zvijezdu večeri, teran Santa Elizabeta 2019. Naziv je vino dobilo po položaju koji daje iznimno kvalitetno grožđe. Prinos se rigorozno smanjuje, a vino u podrumu odležava u najboljim bačvama. Prije punjenja u bocu, traži se “savršeni” blend.

  Zaslužuje aplauz

  U tom blendanju sudjeluje i naša proslavljena sommelierka Daniela Kramarić iz Plavog podruma u Voloskom pokraj Opatije. Kušala sam ga prije sat vremena i mislim da zaslužuje aplauz, rekla je predstavljajući vino.

  Bombastično je vino. Izražene je voćnosti i puno zrnatih, ali finih tanina. Ova se berba vraća korijenima terana. Prekrasna je budućnost pred njim. Nadživjet će nas, nije skrivala oduševljenje.

  Zvijezda je poslužena uz odležani striploin u shia koji pasti s koštanom srži, lisičarkama, vlascem i PX umakom

  Miriše, dodala je, na vlažnu šumu, jesen uvelu ružu, duhan. Na more i mokri kamen. Pravi je teran. Mekano pada na nepce, elegantno je vino, svježe, dobilo je svjetske atribute, a ostalo naše autohtono.

  Malo se što tome može dodati, osim da je napunjeno 5000 boca, a cijena je 45 eura. Divna je večer završila legendarnim muškatom San Salvatore iz 2018. godine, jednim od najboljih hrvatskih slatkih vina.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...