More

    I hrvatska su vina pratila djela sedam ‘autora’ Eko okusa Slovenije u Krškom

    Goveđi ragu s kremom od krumpira, mladim vipavskim sirom i moštom od barbere, janjetina u razvučenom tijestu te minjoni od jabuke s orasima čiji je okus podsjetia na štrudle naših baka, neka su od izvrsnih jela koja je Lokalna akcijska skupina Eko okusi Slovenije predstavila u dvorcu Rajhenburg kraj Krškog.

    Ponajbolji slovenski chefovi pripremali su jela od ekoloških namirnica OPG-ova iz regije Posavje te maslinova ulja

    Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono), Jure Tomič iz Ošterije Debeluh, Sabina Repovž iz Gostilne Repovž, Uroš Štefelin iz Hiše Linhart, Leon Pinterič iz Gostilne Rajh, Boštjan Lačen iz restorana Kodila te Damjan Wallner i Matjaž Hribar iz restorana A3 pripremali su jela od ekološki proizvedenih namirnica OPG-ova iz regije Posavje te maslinova ulja. Pratila su ih ekološka vina Keltis, Guerila, Pasji rep, Burja, Lipej i Marof iz Slovenije te Šegota iz Hrvatske.

    Ekološki proizvodi su najkvalitetnija sirovina za pripremu vrhunske hrane koja do sada nije bila dovoljno zastupljena u kulinarskoj ponudi u Sloveniji. To želimo prmijeniti“,’ rekla je Janja Jordan, predsjednice Lokalne akcijske skupine Posavje. Dodala je i kako je ključno povezivanje ekoloških farmi s ekološkim trgovinama i vrhunskim kuharima ključno. Ono omogućuje povećanje potrošnje lokalne, ekološki proizvedene hrane kroz koju se njeguje tradicionalna kuhinja oplemenjena modernim pristupom.

    Svi su kuhari napravili mala remek djela, a savjeti kako ih pripremati su u knjizi recepata EKO okusi Slovenije

    Vina iz ekološke proizvodnje odlično su pristajala pripremljenim jelima. To nije jednostavno postići s obzirom da je izbor vina s ekološkim certifikatom limitiran. Zato, čestitke na odličnoj ideji i još boljoj organizaciji.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

    Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

    23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

    Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

    23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

    Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

    Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

    Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

    Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

    Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

    Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

    J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...