More

  Sisvete, Sesvete ili Svi sveti i četiri fina vina svetačkih imena

  Kategorije:

  Sve svece (Sisveti, Sisvete ili Svisveti, Sesvete, lat. Sollemnitas Omnium Sanctorum) slavi Katolička crkva 1. studenoga. Kako one koji su već kanonizirani, tako i one koji to još nisu, piše Wikipedia.

  Na današnji dan prisjećamo se dragih ljudi koji više nisu s nama. Ovom prilikom prisjećamo se i dragih vina od autohtonih sorata nazvanih po svecima koja su i dalje s nama. Pa i nekih jela koja se tradicijski pripremaju na današnji dan i pristaju im. Kombinacije možda baš i nisu savršene po sommelierskim pravilima, ali nisu ni promašene.

  Štampar: Urban White Extra Brut

  Sveti Urban naselje je u Međimurju. Tamošnja je obiteljska vinarija Štampar 2016. godine napravila odličan pjenušac od pušipela (moslavca). Nazvali su ga Urban White. Osvojio je 2020. zlatnu medalju na Decanterovu ocjenjivanju. Istih 95 bodova od 100 zaslužio je ove godine pjenušac iz te 2020. Fino će pristajati hladnim kontinentalnim predjelima, ali i pečenom piletu s kroketima. Cijena mu je oko 26 eura.

  Šain Marelić: Pošip Sveti Ivan Selekcija

  Korčulansku vinariju vode rođaci Stojan Marelić i Dražen Šain, a enolog konzultant im je Matej Jovanov.  U dijelu Čare je koji se zove Sv. Ivan, u zgradi sagrađenoj 1841. Isprva je bila ljetnikovac, a pokraj nje je i kip Svetog Ivana po kojem su nazvali dva pošipa. Pošip Sveti Ivan Selekcija je od probranoga grožđa sa starih trsova koji rastu na izrazito mineralnom tlu. Dobar će biti uz tuku ispod peke. Stoji 19 eura.

  Clai: Malvazija Sv. Jakov

  Veliki Giorgio Clai od proljeća je i službeno u mirovini. Vinarija u mjestašcu Brajki nedaleko od Buja ima nove vlasnike, a vodi je južnoafrički enolog Tim Whitfield. Malvazija Sv. Jakov vino je kojem ime daje sorta, a prezime ponajbolji Giorgiov vinogradarski položaj. Dugo odležava pa su na tržištu vina koja je Clai radio. Raskošno i karakterno vino vino osvaja polako i bez problema će popratiti teleće pečenje. Butelja je oko 30 eura.

  Saints Hills: Plavac mali Sveti Roko

  Vinarija Saints Hills je u Oskorušnom na Pelješcu. Sveti Roko je Plavac mali iz vinograda na Komarni: raskošno vino puno je aroma bobičastog voća i začina poput origana. U njemu će lijepo zaplivati guska punjena grubim, zrnatim pire krumpirom bačenim na popečeni luk i začinjenim protisnutim češnjakom, kaduljom, limunovom koricom, paprom i solju. Gotovo savršen prilog je pirjani crveni kupus. Sveti Roko košta oko 25 eura.

   

   

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Abeceda vina nastavak je škole Bakhova sina: ‘A’ je...

  Alkohol povećava želju, a smanjuje moć. To ne smiju zaboraviti ljubavnici, ali ni vinoljupci kojima povećava sve...

  Provjerite znanje o crnim vinima: 7. krug Vinskoga kviza...

  Jesu li crna i crvena dvije vinske boje, zna li se tko su roditelji plavca malog i...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zlatno...

  Unikatno vino, posebne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Četiri velike sorte izraženog karaktera spojene su...

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...