More

  Festival Modri les Noirs istražuje što su crni pinoti i kakvi ‘trebaju’ biti

  Kategorije:

  Na prvom susretu 2018. samodopadno smo tražili najbolje crne pinote. Na sljedeća četiri tražili smo što su prava vina od te sorte, kako do njih doći smijemo li stvarati vlastiti, regionalni stil, rekao je Matjaž Lemut, pokretač imanja Tilia – Kuća pinota, renomirani enolog i glavni organizator Festivala Modri Les Noirs u Kendovu dvorcu pokraj slovenskog gradića Idrija.

  Predstavnici slovenskih i hrvatskih vinarija koje su predstavile crne pinote na radionici (Fotografija: Dean Dubokovič)

  Nije dobro kad su vina previše bogata. Takva najčešće rade vinari koji tek ulaze u taj poseban svijet. Razočarat će i ako su pretanka. Poseban je crni pinot. Teško ga prihvaća većina ljubitelja crnog vina. Vinari se zato moraju okrenuti istinskim štovateljima sorte. Pinot Noir prije svega mora biti Pinot Noir, zaključio je Matjaž na majstorskoj radionici prvog dana Festivala.

  Dvorac Belaj i Režek na masterclassu

  Kušala su se vina poznatih slovenskih proizvođača Movia, Zlati grič, Sanctum, Prinčič, Pasji rep, Klet Brda, Dumo, Jakončič, Jamšek i Benčina te hrvatskih Dvorac Belaj i Režek. Uz Lemuta, vodio ju je engleski vinski kritičar i Decanterov ocjenjivač Quinten Sadler.

  Na radionici Quintena Sadlera sudjelovao i plešivički vinar Damir Režek. Vinima i osobno (Foto: Dean Dubokovič)

  Svaki je vinar donio više berbi pa smo vidjeli i kako su se njihovi putovi razvijali. Težili su proizvesti svježija, lakša vina svilenkastijih tanina i s nižim udjelom alkohola. Čini se da su do toga došli neovisno i različitim metodama, ali smjer evolucije je vrlo jasan, rekao je Sadler.

  Kvalitetu vina prikazuje piramida

  Drugog dana Festivala Sadler je predstavio pet crnih pinota iz Côte de Beaune, dijela glasovite burgundijske podregije Côte d’Or. Kakvoća tamošnjih vina, pa “posljedično” i njihove cijene, određene su klasičnom piramidom s četiri razine zaštićenih oznaka podrijetla.

  Grožđe za vina s oznakom regije stižu s 54,4 posto vinograda, a naziv općine ili sela (commune, odnosno village) piše na etiketama 34 posto vina. Prvoklasnih položaja (premier cru) je 10 posto, a samo je 1,5 posto ponajboljih: u Burgundiji ih nazivaju velikima (grand cru).

  Grand Cru za veliko finale

  Quinten nije predstavljao regionalna vina, a s druge “stube” piramide odabrao je Côte de Beaune-Villages 2017. Maison Louis Jadot. Slijedili su Beaune Vignes Franches Premier cru 2018. Domaine Louis Latour, Savigny-lès-Beaune Premier Cru Louis Jadot 2014. pa Aloxe-Corton Les Chaillots Premier Cru 2018. Domaine Louis Latour. Finale je bio Corton Pouget Grand Cru 2014. Louis Jadot. Vina obje vinarije mogu se kupiti i kod nas.

  Nadmorska visina ne znači bolji položaj. U Burgundiji je većina grand crua ispod onih koji nose oznaku premier cru

  Iako su godišta “skakala”, redoslijed je bio odlično izabran. Prvi crni pinot, s oznakom village, bio je apsolutno sortno prepoznatljiv. Nježne je, vrlo lijepe crvene boje, ugodnog okusa, ali ne baš previše pamtljiv. Razveselila je činjenica da možemo reći kako u Hrvatskoj imamo i poprilično boljih.

  Sljedeća dva Sadlerova crna burgundca već su “zabrinula”: ne trebaju nam ni svi prsti jedne ruke da pobrojimo naše koji su im ravni. Aloxe-Corton Les Chaillots 2018. Louis Latour bio je najbolje vino kušanja. U punoj je formi, svilenkasto nježan, kakav samo crni pinot može biti. Jadotov Corton Pouget Grand Cru 2014. Louis Jadot, pak, doimao se mlađim, iako ima četiri godine više. Odiše svježinom i puno je godina pred njim.

  Slovenci kažu modri, ostali crni pa Matjaž Lemut i Tonja Blatnik festival zovu Modri Les Noirs (Foto: Dean Dubokovič)

  Navedenih etiketa u Hrvatskoj nema, barem prema internetskim stranicama vinoteka koje nude vina dva Louisa: Jadota i Latoure. No, vina su savršeno odgovarala temi ovogodišnjeg Festivala Modri Les Noirs.

  Tehnologije u vinogradu, posebice vrijeme berbe, načini obrade u podrumu i doziranje pravilne kupaže vina s drvetom, bili su prethodnih godina nit vodilja razmišljanja o tome kako povećati ekspresivnost vina. Ove smo godine razvoj željeli provjeriti kušanjem parova starijih i novijih kreacija pojedinih vinara. Gledajući prikazano, sretan sam i ponosan na promjene koje su vidljive u svima nama. Pozivamo vas na šesto izdanje Modri ​​​​Les Noirs 26. listopada 2024. godine, poruka je Matjaža Lemuta.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...