More

  Dan je merlota! Top pet vina od sorte nazvane prema kosu

  Kategorije:

  Lav Trocki, sovjetski političar, osnivač Crvene armije i ideolog komunizma rođen je 7. studenog 1879. Na isti dan je 1917. u Sankt-Peterburgu započela oktobarska revolucija u kojoj je i Trocki bio važan.

  Rodila se 1867. francuska nobelovka Marie Curie. Na svijet je došao i “stranac”, glasoviti francuski pisac i filozof Albert Camus. I kanadska glazbenica Joni Mitchell sutra slavi rođendan: okrugli, osamdeseti. Njezin sunarodnjak Leonard Cohen, također glazbeni genijalac, otišao je 2016.

  Merlot potječe iz Bordeauxa i obavezan je sastojak tamošnjih velikih crnih vina. Na desnoj obali Gironde dominira

  A 7. studenog je i Dan merlota, druge najrasprostranjenije sorte vinove loze na svijetu. Nakon polubrata cabernet sauvignona. Roditelj obojici je cabernet franc. Potječe iz Bordeauxa. Obavezan je sastojak svih tamošnjih velikih crnjaka, a u vinima s desne obale rijeke Gironde i dominira.

  Butelja poput novog automobila

  Chateau Petrus iz tamošnjeg Pomerola je među najglasovitijim i najslavnijim crnim vinima svijeta. Merlot je u njemu “začinjen” s malo cabernet sauvignona. Kod nas Vina Acrobat prodaju berbu 2000. za 28.100 eura, 2001. za 12.104,32, 2005. za 10.591,94, a 2010. stoji 15.926 eura.

  Merlot obilno i redovito rodi, grozd je relativno rasstresit, bobica srednje čvrsta sa sočnim mesom slatkog okusa

  Uzgajamo ga u sve četiri vinogradarske regije. Odlično se snašao u Slavoniji i Podunavlju, Istri te širom kontinentalnog dijela Dalmacije. U Bregovitoj Hrvatskoj posebno je dobar Merlot Mađerka međimurske vinarije Cmrečnjak. Ima ga čak i na Plešivici. Posadio ga je Drago Kurtalj.

  Prvu berbu podijelio s ptičicama

  Nekaj su pojele ptičice, nekaj pčelice, nekaj se posušilo, a nekaj bumo i mi spili, na sebi svojstven način prepričao je 2020. godine Dragec kako je s prirodnim stanarima vinograda podijelio grožđe velike sorte.

  Na Plešivici je Drago Kurtalj posadio merlot. Prvu berbu je 2020. godine podijelio, kaže, s ptičicama i pčelicama

  Prema ptičici je merlot dobio i ime. Merle na francuskom znači kos, a kosovi često obiru grožđe u vrijeme kad se berači na dvije noge odmaraju. Vinski klub preporučuje pet odličnih hrvatskih merlota. Prva su četiri suha i poredana po abecedi, a peti pokazuje da i crnjaci mogu biti slatkiši.

  Degrassi Merlot Contarini Riserva 2007. Magnum

  Senzacionalno vino vjerojatno najzapadnije naše vinarije. Moreno Degrassi i ekipa iz Bašanije pokraj Savudrije u boci su stvorili prekrasan nježan parfem. Zrela maraska kupa se u vlastitom likeru, začinjena je i tamnom čokoladom a zrak postepeno izvlači iz čaše i sušeni ribiz te latice ruže. Višnje i kakao dominiraju i okusom, koji je mekan, topao, zaobljen, snažan i – svjež. Butelje su rasprodane, a magnum boca u vinariji stoji 563 (!) eura.

  Dubrovački podrumi: Merlotina 2018.

  Legendarni hrvatski merlot je “kosica” Merlotina. Dubrovački podrumi su 2012. napravili legendarno vino koje u kojem se miris suhih šljiva i danas isprepliće s aromama vanilije i kakaa. Mekanog je okusa prepunog slasti i s naglašenom mineralnom svježinom. Napunila je 11 godina, a još toliko može putovati kroz vrijeme. Grožđe je iz vinograda posađenog 1979. godine, a berba 2018. u internetskoj prodavaonici vinarije košta 27,41 euro.

  Katich: Beg Merlot 2018.

  Imotska vinarija nova je zvijezda hrvatske vinske scene. Nemaju vina koje zaslužuje samo epitet dobro, a među najboljima im je Beg Merlot 2018. Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo grije, što može biti posebno ugodno tijekom svježih večeri. Gust je, a nmalo naporan. Zove se Beg, po nadimku djeda vlasnika vinarije Nikice Katića. Sorta potječe iz Bordeauxa, ali zaslužuje plemićki naziv naših krajeva. U vinariji je 37,50 eura.

  Medea: Punta Greca 2020.

  Vinarija Medea iz Vodnjana redovito “izbacuje” dojmljiv merlot koji nosi naziv vinogradarskog položaja s kojeg stiže sirovina. Tamno voće, tamna čokolada, koža i začini arome su koje ukazuju na ozbiljnost vina. Herbalni mirisi odraz su položaja, kao i svježina. Intenzivni, ali zreli i fini tanini, pak, jamče i dugovječnost ovog merlota. Punta Grecu proizvode u ograničenim količinama pa je teško kupiti više od dvije boce. Berba 2020. stoji 58 eura.

  Korlat Merlot Boutique 2019.

  Od prosušenoga grožđa rade Merlot Boutique u Badelu 1862. iz vinograda pokraj Benkovca. Počeli su 2004. krčiti stotinjak hektara šikare i drobiti kamen, a tri godine potom bila je prva berba. Berbica. Danas je to jedan od najljepših dalmatinskih položaja. Zasađen je francuskim crnim sortama. Merlot Boutique 2019. nije presladak. Voćan je s okusom čokoladne torte oplemenjene malinama i borovnicama. Butelja je između 25 i 30 eura.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...