More

  Gotov je i 5. krug Vinskoga kviza. Evo odgovora na pitanja o svecima

  Kategorije:

  Peti krug Vinskog kviza s pitanjima o vinskim svecima riješilo je 119 ljudi. Pobjednik će osvojiti besplatnu edukaciju u Školi vina. Ime dobitnika objavit ćemo u nedjelju, 12. listopada. Pratite nas, budite uz mobitele i provjeravajte svoje virtualne poštanske sandučiće.

  Hvala svima koji su sudjelovali i nadamo se da su se zabavili. U nastavku su točni odgovori na pitanja iz 5. kruga Vinskoga kviza, a već sljedeću srijedu objavit ćemo novi kviz s novom temom.

  1. Gdje se rodio Sveti Martin? U Mađarskoj.  Otac mu je bio rimski vojnik i služio je u kraju koji su tad zvali Panonijom. I Martin je prvo bio vojnik, a po povratku u Freancusku se zaredio.

  2. Prema kojem su obredu nastala martinjska pravila krštenja mošta?
  Je l’ istina, da si obsjednut svakakvimi nečistimi duhovi, u tebi je osa i pčela, muha i mušica, žaba i mrava, pauka i skakavca, crva i puževa i svakakvoga drugoga lizaćega i plazećega, letećega i puzećega, skakajućega gada i smrada. To je prvo pitanje Kuma Domaćinu na krštenju mođšta i više podsjeća na egzorcizam, nego na dobrodošlicu novoj duši.

  3. Sveti Andrija je 30. studenog. Tad se mlado vino počinje prodavati i piti. 
  Mošt se krsti 11. studenog, a stari su ljudi odredili kako mu treba još 19 dana da postane vino.

  4. Čime se ukrašavaju trsovi 22. siječnja na Vincekovo? Suhomesnatim proizvodima. Objese se kobasice, slanina i slične fine stvri kako bi se i trsu pokazalo da treba dobro roditi.

  5. Vinska svetica Sofija 15. svibnja upozorava na mraz koji može spriječiti razvoj grožđa. Zovu je i ledena svetica, a smatra se da je to ipak posljednji dan “u sezoni” kad još prijeti opasnost od mraza.

  6. Sveti Ivan Krstitelj je 24. lipnja. Na taj dan treba povezati trsove kako se ne bi polomili pod teškim grozdovima.

  7. Na Bartolovo, 24. kolovoza, u vinograd se stavljaju strašila ptica. A najopasnije su ptice čvorci. Vrapci baš ne idu u berbu grožđa. Kosovi ga vole, ali njihova jata nisu velika. Čvoraka zna biti i nekoliko tisuća pa je jasno kakvu štetu mogu napraviti.

  8. Što se slavi 29. rujna na svetog Mihovila? Početak berbe! Nekad se, dakle, na području kontinentalne Hrvatske grožđe počinjalo brati krajem rujna. Koliko su nam klimatske promjene promijenile i uvjete života govori činjenica da je do 29. rujna u mnogim vinogradima berba već gotova.

  9. Što su guske napravile Svetome Martinu? ‘Postavile’ ga za biskupa. Iako je već bio svećenik, biskup nije želio biti. Sakrivao se od crkvenjaka koji su ga tražili među guskama. One su zagakale i tako odale njegovo skrovište. “Unaprijeđenju” više nije mogao uteći.

  vinska skola

  Pobjednik ovog kviza u Školu vina će besplatno. Ostali se mogu prijaviti slanjem e-maila na adresu vinskiklub@vinskiklub.hr ili poruke na naše društvene mreže: Facebook, Instagram.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...