More

  Šesta godina Akademije posvećena je istinama o vinu

  Ne slušaj me, mala, jer ćeš čuti što ne želim reći i nije istina… Sve je to od lošeg vina!

  Ovim prekrasnim stihovima je veliki Arsen Dedić optužio loše vino za riječi i postupke koje ćemo požaliti, no i dobro vino može biti krivac za nesporazume. Ne tjera nas da kažemo ili napravimo ono što ne želimo, nego daje hrabrost za isticanje onoga što želimo, ali se bez njega ne bismo usudili.

  Ne gledaj me tako dok se ludi snovi množe. Prevarit ću sebe, srce nudi više no što može… Sve je to od lošeg vina

  Istina je da vino otpušta kočnice u našem ponašanju. Ono je stimulans, što znači da pojačava osnovno raspoloženje, bilo ono dobro ili loše. Prema tome, istina je i da je vino afrodizijak. U ugodnoj atmosferi i još ugodnijem društvu čaša ili dvije vina doista će pomoći u prepuštanju strastima.

  Previše vina smanjuje moć

  Istina je, dakle, da će u primjerenim količinama povećati želju, ali jednako je tako istina da previše vina može smanjiti moć. Onu moć koja nam u ugodnoj atmosferi i još ugodnijem društvu treba.

  Istina je, zato, da u vinu treba uživati s mjerom. Treba se ophoditi prema njemu kao prema svemu ostalom u životu, po načelu ničega previše ili meden agan, odnosno Μηδέν Άγαν, kako su to još stari Grci ispisali na Apolonovu hramu u Delfima.

  U vinu treba uživati. Ali treba uživati s mjerom. Po načelu ničega previše ili meden agan, odnosno Μηδέν Άγαν

  Istina je i da vino nije jeftino što se izravnije može reći da vino nije pivo. Pokazala je to i jedna od najvećih gozba u povijesti. Sagradivši palaču u Nimrudu oko 870. godine prije naše ere, asirski kralj Asurnasirpal II. priredio je desetodnevno slavlje za gotovo 70.000 ljudi.

  Vino je bilo 10-ak puta skuplje nego pivo

  Kako piše Tom Stondage u prekrasnoj knjizi Povijest svijeta u šest čaša, poslužio im je 1000 junica i krava, 1000 teladi, 10.000 ovaca, 15.000 janjadi, 500 gazela, 1000 pataka, 1000 gusaka, 20.000 golubica, 12.000 drugih sitnih ptica, 10.000 riba i 10.000 jaja.

  Poslužio je i 10.000 velikih vrčeva piva, koje je u to doba bilo uobičajeno mezopotamijsko piće. Ponosni je kralj nabavio i 10.000 mješina vina koje se vozilo iz udaljenijih brdovitih krajeva i bilo desetak puta skuplje od piva.

  Asurnasirpal se istrošio na hranu i piće pa nije imao za fotografa. Gozbu ilustriramo krilatim lavom iz njegova hrama

  Činjenica da je Asurnasirpal gostima mogao ponuditi istu količinu piva i vina nedvojbeno je ukazivala na njegovo bogatstvo, a kameni reljefi u palači ne prikazuju ga dok pije pivo slamkom, što je tad bio običaj, nego sa zlatnom pliticom ispunjenom vinom.

  Ako je voda najvažnija, pijmo vodu

  Istina je i da vino ne može biti jeftino poput industrijskih piva koje nisu ništa drugo nego gorki napitak s malo alkohola i bez karatkera. Uzmeš vreću ovoga, vreću onoga, dodaš malo nečeg trećeg, pustiš vodu i dobiješ pivo koje je preskupo ma koliko malo koštalo.

  Postoje, naravno, bolje pive, kuhane u humanijim uvjetima, s ljubavlju pa shodno tome i s prirodnijim okusima, no njihova se cijena već može usporediti s jeftinijim buteljama dobrog vina. Pa dolazimo do gorke istine o pivu, odnosno do pitanja zašto piti to piće čija kvaliteta navodno najviše ovisi o vodi, a ne vino koje je božji dar.

  Francuzi manje nego pripadnici ostalih naroda boluju od bolesti srca i krvnih žila iako jedu poprilično masnu hranu

  Ma istina je i da vino dobro djeluje na zdravlje. Francuzi manje nego pripadnici ostalih naroda boluju od bolesti srca i krvnih žila iako jedu poprilično masnu hranu. Oni svaki obrok poprate čašom vina. To je tzv. francuski paradoks za koji se zna stoljećima, ali široj je javnosti prikazan prije tridesetak godina.

  Istina je i da je otkriće francuskog paradoksa razljutilo farmaceutsku industriju. Više ne može prodavati lijekove koji proširuju žile i tako sprečavaju srčane i moždane udare, a istovremeno uništavaju želudac pa tjeraju ljude da kupuju druge farmaceutske proizvode koji će uništiti neki treći organ i tako u nedogled.

  Vjerujemo li da liječi, onda i liječi

  Teorija zavjere govori da svjetski centri moći dugo znaju koliko dobra vina mogu biti dobra za zdravlje i koliko im profita oduzima taj prirodni lijek. Odgovorili su proizvodnjom sadnica vinove loze koje traže obilato korištenje umjetnih gnojiva te neprestano prskanje kemijskim zaštitnim sredstvima.

  Trsovi posađeni prije 100 godina i danas daju izvrsna vina. Nove loze iz rasadnika ne mogu doživjeti ni 40 godina

  Istina je, nažalost, da se najviše kemijskih zaštitnih sredstava prosipa po vinovoj lozi. U Francuskoj vinogradi zauzimaju samo tri posto ukupnih poljoprivrednih površina, a tretiraju se s 20 posto svih potrošenih zaštitnih sredstava i čak 80 posto fungicida.

  Kakvo vino pijemo i kako pijemo

  Istina je, stoga, da nije svejedno kakvo vino pijemo, ono iz vinograda “liječenih” 15 puta na godinu kemijskim sredstvima, ili ono s trsova koji se od bolesti i nametnika štite kod kuće pripremljenim biljnim preparatima.

  Istina je i da nije svejedno kako se vino pije. O tome čitajte sljedeći ponedjeljak, u
  sedmoj, završnoj godini Akademije vina Bakhova sina, posvećenoj kušanju i ocjenjivanju vina.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...