More

  Vrijeme je za lignje! Najčešći načini pripreme i četiri primjerena vina

  Kategorije:

  Love već lignje na cijeloj našoj obali, Kako će biti hladnije, lovit će ih sve više. Što piti uz njih? Ovisi o načinu pripreme. Evo četiri primjera.

  Salata od liganja

  Luk, kapari, maslinovo ulje i fina kvasina dobar su ogrtač kuhanim lignjama pa pripremljenima na salatu. Prije posluživanja salatu treba ohladiti, pa na tanjuru još pokapati finim uljem. Malvazija Bomarchese Morena Degrasija prava je pratnja. Fino miriše na bijelo cvijeće, bijelu vinogradarsku breskvu i bijeli papar, a okus je mineralan s dugim finalom.

  Pržene lignje

  Gazirana pića pristaju prženoj hrani pa će i tako pripremljene lignje lijepo popratiti pjenušac. Pri tome ne treba birati zrelije, nego svježije. Takav je Štampar Urban White Extra brut 2020. Proizveden je šampanjskom metodom druge fermentacije u boci od moslavca. Štampari bi rekli od pušipela, poput drugih Međimuraca. Osvojio je dva Decanterova zlata.

  Lignje sa žara

  Poklopi li se još toplijih dana nego što je u ovo doba godine uobičajeno, bit će lijepo lignje “baciti” na gradele. Užitak će upotpuniti Pošip Sur lie 2021. Luke Krajančića iz Čare na Korčuli. Od grožđa je iz vinograda starijih od 50 godina. Prinosi su između 500 i 750 grama po trsu. Odškolovan je na finom talogu u bačvicama, kremoznog je  okusa s ugodnim tercijarnim aromama.

  Lignje ‘na gulaš’

  Ječam, luk, češnjak, pelati, pasta od slanih inćuna, kapari, slatka crvena paprika i crno vino sastojci su potrebni za pripremu liganja “na gulaš”. I čaša Crnog pinota Dvorca Belaj iz istarskog Cerovlja. Vino je odležalo 12 mjeseci u slavonskom hrastu. Finih je voćnih i šumskih aroma, nježnog okusa, srednjeg tijela i vrlo elegantno. Pravi crni pinot.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...