More

  Dan je tribidraga, pribidraga, crljenka, kratošije, primitiva… Evo i tri fina

  Kategorije:

  Amerikanci su zinfandel stoljeće i pol smatrali svojom nacionalnom sortom. Pokazalo se da nije. Crnogorci kratošiju drže autohtonom sortom. Pod tim nazivom rade ga i Makedonci. Talijani ga zovu primitivo i smatraju svojom sortom. Mi mu tepamo tribidrag, pribidrag i crljenak kaštelanski. I sigurni smo da je naš.

  Zreli grozdovi crljenka kaštelanskog. Vjerojatno je korijen ovog naziva u riječi ‘crn’ (Fotografija: Veljko Martinović)

  Priča s različitim nazivima sorte vuče se stoljećima. U starim dokumentima navode kako je obitelj Marka Marulića, autora epa “Judita” i oca hrvatske književnosti, početkom 16. stoljeća u Veneciju izvozila vino tibidrag. Hanibal Lucić, autor pjesme “Jur ni jedna na svit vila”, prodao je, kako piše u ugovoru iz 1529., “dobro vino zibidrago iz konobe u Kutu na Visu”.

  Vinogradarsko prigovaranje

  Petar Hektorović (1487.-1572.), autor “Ribanja i ribarskog prigovaranja”, mogao je pisati i o vinogradarskom prigovaranju jer ga se spominje kao jednog od najvećih uzgajivača tribidraga. To je grožđe imala i obitelj Matije Ivanića, vođe hvarske bune (1510.-1514.) protiv Mletačke Republike. On je 1518. dijelio s bratom Nikolom nasljedstvo, a među očevim imanjima spominje se i Dulčićev vinograd tribidraga u hvarskom mjestu Vrbanj.

  Tribidrag, pribidrag, crljenak, kratošija, primitivo, zinfandel nazivi su Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Italiji i SAD-u

  Pokraj Omiša stoljećima se uzgajao pribidrag. U herbariju Stjepana Bulića (1865.-1937.), učitelja na poljoprivrednim školama u Gružu i Splitu, otkriven je list tribidraga ubran prije stotinjak godina i DNK analizom dokazano je kako je to crljenak.

  Preko Austrije do Kalifornije

  U Kaliforniju je crljenak dospio zahvaljujući izvjesnom Agostonu Harastyju, koji je prije dvjestotinjak godina “preko bare” ponio trsove iz nekog austrijskog rasadnika. Pod imenom zeinfandel američki su ga rasadničari počeli prodavati 1858. Bio je iznimno rodan i voljeli su ga tragači za zlatom pa je tijekom druge polovice 19. stoljeća postao najzastupljenija kalifornijska sorta vinove loze.

  Preživio je i prohibiciju zato što su vlasnici vinograda smjeli raditi vino “za vlastite potrebe”, no poslije su ga neki vinari zamjenjivali poznatijim svjetskim crnim sortama. Ipak, krajem 20. stoljeća još je rastao na gotovo 16.000 hektara vinograda. A to je površina velika gotovo poput svih hrvatskih vinograda zajedno.

  Esenca Matela

  Esenca je Crljenak kaštelanski Ivana Kovača Matele. Toliko crno da boju iz čaše nisu uspjeli isprati bijelo vino ni voda

  Esencija crljenka kaštelanskog. Crno vino. Nema tu razmišljanja može li mu se tepati crveno. Ali sjajno. Sjajno crno i sjajnih mirisa i okusa. Isprva po crnom ukuhanom voću, potom mediteranskom bilju poput smilja i kadulje, a okus je nevjerojatno gust.
  Ima oko 12 grama neprovrela šećera po litri, a slatkoća se jedva osjeća i nimalo ne smeta zahvaljujući izraženoj svježini vina. No, nevjerojatno je gusto i koncentrirano zahvaljujući visokom ekstraktu koji se bliži nevjerojatnoj brojci od 40 grama po litri.

  Crljenak Zlatan Otok

  Ocjenu 4,7, dobila su dva crljenka Vinarije Zlatan Otok iz Svete Nedjelje na Hvaru. Grožđe je iz vinograda na obali, podno Biokova, gdje je pokojni Zlatan Plenković posadio 50.000 trsova crljenka i 2007. prvi u novije vrijeme napravio od njega vrhunsko vino. Na kušanje su stigle butelja iz 2015. i magnum iz 2012. Dojam je bio o prvom vinu da bi za godinu dvije moglo biti i bolje, dok je drugo u odličnoj formi koja će potrajati.

  Zinfandel Grgich Estate Grown

  Na velikom kušanju prije dvije godine berba 2015. dobila je tri petice i četiri puta 4,9. Vjerojatno se dio kušača bojao ocijeniti ga “savršenim”. Vino izgleda mlado, žive je boje, a miriše po crnom bobičastom voću s naznakom šljive. Gutljaj se brzo rasprši ustima, očisti ih pa stvori divan osjećaj punoće koji iznimno dugo traje. Okus je uredan, ne uštirkan nego gladak i mijenja se polako, kao što se najskuplja košulja prilagođava tijelu.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Provjerite znanje o crnim vinima: 7. krug Vinskoga kviza...

  Jesu li crna i crvena dvije vinske boje, zna li se tko su roditelji plavca malog i...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zlatno...

  Unikatno vino, posebne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Četiri velike sorte izraženog karaktera spojene su...

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...