More

  Enosophia pokazala raskoš frankovke: od pjenušca do ledene berbe

  Kategorije:

  Otkrivanje blaga, bio je dobar naziv kušanja frankovki koje je organizirala vinarija Enosophia iz Feričanaca. Lijepo je pokazala kako ova uzbudljiva sorta po potencijalu te vinima koja se od nje proizvode od Podunavlja do Istre zaslužuje veći ugled i bolji tretman nego što ga kod nas ima.

  Dočekao nas je vrlo dobar, svjež i aromatičan pjenušac Today rose. Bio je dobar uvod u degustaciju koja je započela vinom Lingua Franka 2020. koje ima visok intenzitet mirisa, uglavnom crvenog bobičastog voća i ugodnog je okusa. Umjereno je toplo i visoke svježine primjerene strukturi i godištu berbe. Cijena ovog vina u maloprodaji je 7,25 eura.

  Oduševila je Frankovka Miraz 2019. Čistog je i preciznog mirisa i voćnih aroma. Okus je topao i mek s puno svježine te bogatim, zrelim taninima. Vino je skladno, punog tijela, dugotrajnog okusa s velikim potencijalom odležavanja. Butelja je 13,30 eura što je iznimna vrijednost za novac.

  Iskusnija, ali zatvorenija

  Frankovka Miraz 2018. godinu je dana “iskusnija”, ali ne toliko ekspresivna. Malo niži ekstrakt utjecao je na strukturu vina. Dojam je da je nitko ne bi shvatio kao grešku da je bila servirana prije 2019. Osim po boji, koja je u godinu dana mlađoj “frankinji” puno življa.

  Frankovka Miraz 2016. u odličnoj je formi. Finih je, slojevitih aroma zrelog crvenog voća uz pokoju pikantnu notu i predstavila se poput lijepe dame u najboljim godinama. Okus je sadržajan topao i mek, a ekstrakt visok. Izražena mineralna svježina je “kičma” vina koje može lijepo odležati još pet, možda i više godina.

  Godine nisu problem, ali bačvica je

  Da godine nisu problem pokazala je Frankovka Miraz 2012. Živa je, izraženih aroma i bogata okusa. Ipak, nije opravdala očekivanja zbog zelenih tanina “pristiglih” iz loše bačvice koji ne mogu sazrijeti. Pri spajanju vina nakon školovanja u baricima, svaku bačvicu zato treba dobro analizirati: jedna loša dužica može utjecati na ukupnu kvalitetu vina.

  Ledenim vinom 2016. pokazan je stilski diverzitet sorte. Može dati pjenušac i “visoki” predikat. Raskošnih je aroma i okusa, s izvanrednim omjerom neprevrela šećera i kiselina. Visoki predikati od crnih sorata rijetki su, zato što grožđe treba sačuvati i od plemenite plijesni. Ona bijelim sortama ne smeta, čak im i pomaže, dok su crne u takvom stanju neiskoristive. Pohvala vinogradarima i enolozima Enosophije za ovo posebno vino.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Abeceda vina nastavak je škole Bakhova sina: ‘A’ je...

  Alkohol povećava želju, a smanjuje moć. To ne smiju zaboraviti ljubavnici, ali ni vinoljupci kojima povećava sve...

  Provjerite znanje o crnim vinima: 7. krug Vinskoga kviza...

  Jesu li crna i crvena dvije vinske boje, zna li se tko su roditelji plavca malog i...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zlatno...

  Unikatno vino, posebne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Četiri velike sorte izraženog karaktera spojene su...

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...