More

  Najveći pivar proizvodi dvostruko više nego svi vinari svijeta

  Kategorije:

  Čak je 518 milijuna hektolitara piva proizvela prošle godine belgijska kompanija Anheuser-Busch InBev. Beck’s, Budweiser, Corona, Franziskaner, Löwenbräu, Stella Artois, Tripel, Hop, Leffe, St Pauli neki su od brendova iz portfelja najvećeg svjetskog pivara. Njihova je ukupna proizvodnja otprilike dvostruko veća od svih svjetskih vinarija zajedno.

  Međunarodna organizacija za lozu i vino (OIV) procijenila je kako će ove godine 29 zemalja u kojima je oko 90 posto svjetskih vinograda proizvesti 244 milijuna hektolitara vina. Više piva nego svi vinari svijeta zajedno lani je proizveo i Heineken: 256,9 milijuna hektolitara.

  Treći i četvrti s liste najvećih pivara, s više od 100 milijuna proizvedenih hektolitara, su China Res. Snow Breweries (122,2 milijuna hektolitara) i danski Carlsberg sa 102,4 milijuna hektolitara.

  Francuska nakon devet godina “skida” Italiju s prvog mjesta liste najvećih proizvođača vina i ove će godine proizvesti 45,8 milijuna hektolitara. Manje je to i od godišnje proizvodnje američko-kanadskog pivara Molson-Coorsa, kineskog Tsingtao Brewery Group i japanskog Asahija.

  Hrvatska je prošle godine proizvela 726.000 hektolitara vina. Procjena za 2023. je oko 400.000 hektolitara. To je 41 posto manje nego lani i posljedica vremenskih neprilika te bolesti vinove loze.

  A to je, u hektolitrima, i 1295 puta manje nego što proizvede vodeći svjetski pivar. Lako pivarima kad je voda najvažniji sastojak njihova napitka. Ne smetaju im peronospora i filoksera, gromovi i munje, tuča i mraz…

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Abeceda vina nastavak je škole Bakhova sina: ‘A’ je...

  Alkohol povećava želju, a smanjuje moć. To ne smiju zaboraviti ljubavnici, ali ni vinoljupci kojima povećava sve...

  Provjerite znanje o crnim vinima: 7. krug Vinskoga kviza...

  Jesu li crna i crvena dvije vinske boje, zna li se tko su roditelji plavca malog i...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zlatno...

  Unikatno vino, posebne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Četiri velike sorte izraženog karaktera spojene su...

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...