More

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg Merlot Katich (1)

  Kategorije:

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih pa zimskih večeri. Sadrži čak 32 grama suhog ekstrakta po litri, a ne treba ga “gristi”: polako i nježno puni usta ljepotom. To je zreli merlot iz berbe 2018. imotske vinarije Katich.

  Miriše na odlično vino. Nepravedno bi bilo isticati pojedine arome zato što je ukupni bouquet divan. Ta riječ Englezima znači buket, a Francuzima i mnogo pa jednostavno treba prihvatiti kako je mnogo vinskih mirisa isprepleteno u čisti užitak. Poput najljepšeg buketa cvijeća.

  Opravdan je plemićki ‘nadimak’

  Katich Merlot 2018. je vino čvrstog tijela s izraženom svježinom te fino primjetnim, glatkim taninima. Zove se Beg, po nadimku djeda vlasnika vinarije Nikice Katića. Iako sorta potječe iz francuskog Bordeauxa, apsolutno zaslužuje taj davni plemićki naziv naših krajeva.

  Uživali smo prvi put u njemu tijekom dugog večernjeg razgovora u vinariji, uz sir, pršut te druge suhomesnate proizvode. Pretvorio je u svečanost i svaku sljedeću priliku u kojoj smo ga kušali. Po strukturi traži crveno meso, prvenstveno govedinu, a pokrit će je u različitim načinima pripreme.

  Tatarski, pašticada, steakovi

  Umjereno ljut tatarski biftek aromatski je dovoljno intenzivan i strukturom moćan da mu bude dobar partner. I srednje pikantna pašticada od govedine je sjajno jelo za ovo vino koje će visokom slašću neutralizirati pikantnost, a alkoholima sušiti induciranu sočnost u ustima.

  Dobro će mu pristajati i steak s većim udjelom masnoće: pokrit će je svježina vina, alkohol i tanini će odgovoriti na sočnost, a visoki ekstrakt na strukturu. Beg Merlot 2018. može se još danas (1. prosinca) kušati na Zagreb Vinocomu. Vinarija Katich izlaže u Smaragdnoj dvorani zagrebačkog hotela Esplanade, na štandu broj 12.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

  Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

  Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

  Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

  Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

  Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

  Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....