Osim što prkosi vremenu, Traminac mirisavi izborne berbe bobica 2004. Ivana Enjingija prkosi i znanstvenim spoznajama o vinifikaciji, odnosno fermentaciji i preobrazbi mošta u vino. Na deklariranih, gotovo nestvarnih 17.9 posto alkohola, koliko je izmjereno na Zavodu za vinarstvo prije 15-tak godina, treba pridodati još barem dva volumna postotka.
Pojavili su se naknadnom fermentacijom u boci: danas je, a vino je u 20-oj godini, primjetno manji slador nego što je bio u trenutku mjerenja. Dodamo li kako su fermentaciju pokrenuli isključivo autohtoni, divlji kvasci, jasno je da znanost za to nema racionalno objašnjenje.
Izborna je to berba bobica u poluslatkoj varijanti premda sad već vjerojatno spada u polusuhu kategoriju. No, to su ionako nevažni podaci u odnosu na mirisno – okusne senzacije ovog raskošnog vina. Bogate i intenzivne arome žute ruže, zrele dunje i meda od lipe dominiraju u mirisnoj lepezi, dok je u okusu sljedivo, gusto i beskrajno slasno.
Savršena je u ovom jedinstvenom vinu ravnoteža između alkohola i slasti na jednoj strani spektra i rijetko viđene mineralne svježine koja čisti nepce i priziva slijedeći gutljaj. Traminac je to za čisto uživanje. Ne traži hranu, a jednako će se dobro pokazati kao aperitiv i dižestiv.