More

    23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Šain Marelić Pošip Sveti Ivan (15)

    Kategorije:

    Mirno se vrti u čaši Pošip Sveti Ivan 2021. vinarije Šain Marelić iz Čare na Korčuli. Ne prskaju kapljice po stijenkama nego ih vino oplahuje “lijeno”, poput dugog vala koji osvježava pijesak na plaži… Gusto je, duboke zlatnožute boje koja odmah upućuje na ozbiljno vino.

    Pošip Sveti Ivan fino krijepi ljeti na terasi pokraj mora i zimi u toploj sobi s pogledom na – snijeg

    Miris je ozbiljan. Intenzivan i bogat, ali nenametljiv. I on stiže u valovima. U prvom su kruška, marelica i breskva. Citrusi, prvenstveno greip, javljaju se iz drugog reda pa i ananas. Diskretan završetak nudi cvjetove kamilice i bagrema, a potom bagremov med, cedar i smokvu.

    Pošip za tijelo i dušu

    Izvanredno vino istovremeno je i ljetno i zimsko. Lako je zamisliti kakav će užitak pružiti za tople večeri na nekoj terasi u Zavalatici, uvali udaljenoj dva kilometra od Čare. A fino je zagrijalo tijelo i dušu i u prosincu, u kući na brijegu s pogledom na Zagreb i sjećanjem na more.

    Vinarija Šain Marelić osnovana je 1996. godine. Danas je vode bratići Stojan Marelić i Dražen Šain

    Okus se lijepo nastavlja na miris. Vino je suho, toplo i meko, puno južnjačke slasti koju mineralna svježina drži u ravnoteži. Srednjeg je prema punom tijelu, moćno, a istovremeno i elegantno. U pravoj je formi za nadolazeće blagdane, a može se i čuvati u dobrim uvjetima nekoliko godina.

    Sveti Ivan voli more

    Pristaje tjesteninama s plodovima mora, školjkama poput jakobovih kapica, škampima i većim rakovima, nemasnoj ribi s finim maslinovim uljem, ali i masnijoj, poput tune. Dovoljno je puno i za lososa “posušenog” na žaru ili u grill tavi te jela od bijelog mesa u bogatijim umacima.

    Vinarija Šain Marelić u normalnoj godini ima oko 25.000 litara vina, odnosno oko 33.000 butelja

    Još dva pošipa rade bratići Stojan Marelić i Dražen Šain. Moro je svježija i laganija verzija pošipa namijenjena i za izvoz, a Sv. Ivan Selekcija od reducirane berbe, odnosno smanjena prinosa na lozi i s položaja koji ima najviše minerala u tlu. Enolog konzultant im je Matej Jovanov.

    Vino broj 14

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Uspio spoj naslijepo! Pošip i rukatac vole se u...

    Dragocjeni mali vinari nerijetko proizvode prave vinske bisere, koji često ne ugledaju svijetlo velikih vinskih pozornica ili...

    Treći BregFest bit će 25. listopada u Laubi. Najavljuje...

    Pjenušci Bregovite Hrvatske 12. rujna u Pupitresu od 18.30 prva je radionica koja najavljuje Festival vina Bregovite...

    Fotoreportaža s BLAŽ-a! Međugorski Festival blatine i žilavke opet...

    Ljudi puno, ali ne i previše, ugođaj izvrstan, a vina odlična! Ništa novo, govori li se o...

    ‘R’ kao reserva i Rusija

    Reserva ili riserva španjolski su, talijanski i portugalski nazivi za kvalitetnije serije vina pojedinih vinarija, a koristi...

    Nedjeljni vinski haiku: Grijesi, vino i kiša

    Vino pijem da mi spere grijehe. Kiša padne, vrati ih... Nedjeljni (vin)haiku 59 Fotografija: Ali Abdul Rahman on Unsplash

    Mundus Vini: Belje, Kutjevo i Vina Matočec osvojili zlatne...

    Arome žutog i suhog voća, snažno tijelo, skladan okus i veliki potencijal odležavanja, zapisali su početkom rujna...