Ruže, zrele jabuke, naranče, grejp, suho koštunjićavo voće, med, đumbir, čaj… Svi se ti mirisi mogu pronaći u čaši vina Marany plešivičke obitelji Tomac. Ima ih još pa je dobro odabran i naziv vina koji, kažu, na gruzijskom jeziku znači “vrt amfora”, odnosno prostor za proizvodnju vina.
Marany je i vino “proizvedeno” u vinogradu, odnosno vrtu. Dogovorili su se Tomci o njemu, naravno, prije. Dogovorili da u bocu prenesu ono što trsovi ponude. Trsovi uzgojeni po biodinamičkim načelima, dakle samo s najnužnijim intervencijama i to prirodnim pripravcima.
Elegantno i enrgično vino
Unatoč prepuštanju prirodi da “radi što poželi”, Marany je vino bistre jantarne boje. Gotovo kristalno bistre. Okus mu je elegantan, ali na neki neobičan način energičan. Tanini su nježni, a svježina izražena. I to mineralna svježina iz tla, a ne samo ona od kiselina.
Maceracija i fermentacija u amforama trajala je četiri tjedna. Kratko za jantarna vina na koja su nas Tomci naviknuli. I tako su pokušali prenijeti nam u čašu što više osobina vinograda. Potom je vino odležalo više od godinu dana u bačvama pa je napunjeno bez filtriranja.
Marany je vino za pravo društvo
Marany može biti dobro gastronomsko vino. Pristaje finim ribljim jelima, bijelome mesu pa i onome ružičaste boje poput teletine, ali najbolje je za uživanje u dobrom društvu. Berba 2021. spremna je za uživanje, a izražena svježina omogućit će joj i dugo ugodno putovanje kroz vrijeme.
Treba, na kraju, ponoviti kako je ovo vino još jedan predivan dar koji nam je ostavio Zvonimir Tomac. Napustio nas je početkom godine, a bio je doista vizionar pa i sinu Tomislavu nije bilo teško raditi s njim. A i sve nas oko vina Zvonko je tijekom proteklih desetljeća jako puno naučio.