More

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero plus Bedekovich (2)

  Kategorije:

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a sivi pinot i traminac su začini. Grožđe je uzgojeno uz minimalne intervencije i maksimalnu njegu. Divlji su kvasci pokrenuli fermentaciju u amfori. Berba je 2019., puni naziv Zero plus natural amfora, a vino za čistu peticu.

  U poplavi jantarnih vina na hrvatskom tržištu puno je onih čiji autori ne razumiju temeljno određenje vina, zanatski su limitirani ili jednostavno ne shvaćaju osnovne zakonitosti ovakve proizvodnje. Zbog toga je dragocjena svaka boca dugo maceriranog vina kreiranog u glavi vinara, nastalog u vinogradu, a školovanog u podrumu uz minimalne intervencije.

  Prigorski dragulj

  Pravi majstori slušaju vino i puštaju ga u tišini da se razvija u amfori ili drvenoj bačvi pazeći samo na tajming pretoka koji je ključan u ovakvoj vinifikaciji. Ovo prigorsko vino jedan je od takvih dragulja: duboke je jantarne boje, savršene bistroće i primjetne gustoće.

  Arome arancina dominantne su i isprepliću se u preciznom i kompleksnom mirisu sa začinskim notama klinčića i fermentiranog bijelog čaja. Okus je bogat, fin, topao i primjetno slastan. Omekšali tanini i naglašena svježina s druge strane spektra drže vino u savršenoj ravnoteži.

  Voli začine, ali i svinjetinu

  Čvrstog je garda, naglašene strukture te dugačkog i pamtljivog retrookusa. Ostavlja dojam ozbiljnog vina kojem najbolji dani tek predstoje. Kušali smo ga uz pikantnu juhu od povrća šumskih gljiva i teletine sa rižinim rezancima. Pokazalo se i kao odličan partner začinjenoj azijskoj kuhinji, a jednako je dobro popratilo pečenu svinjsku potrbušinu.

  Vino broj 1

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

  Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

  Nedjeljni vinski haiku! Vino

  Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

  Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

  Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

  Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

  Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...

  Festival istarskog pršuta 12. i 13. srpnja u Tinjanu!...

  Nagrađivane istarske pršutane Antolović, Buršić, Dujmović, Milohanić i Tomaso te OPG Franjul predstavit će se na Festivalu...

  Njemački kuhar lovi tartufe i tune za film koji...

  Jan Hartwig je u listopadu 2022. otvorio restoran "Jan" u Münchenu i nakon šest mjeseci osvojio tri...