Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a sivi pinot i traminac su začini. Grožđe je uzgojeno uz minimalne intervencije i maksimalnu njegu. Divlji su kvasci pokrenuli fermentaciju u amfori. Berba je 2019., puni naziv Zero plus natural amfora, a vino za čistu peticu.
U poplavi jantarnih vina na hrvatskom tržištu puno je onih čiji autori ne razumiju temeljno određenje vina, zanatski su limitirani ili jednostavno ne shvaćaju osnovne zakonitosti ovakve proizvodnje. Zbog toga je dragocjena svaka boca dugo maceriranog vina kreiranog u glavi vinara, nastalog u vinogradu, a školovanog u podrumu uz minimalne intervencije.
Prigorski dragulj
Pravi majstori slušaju vino i puštaju ga u tišini da se razvija u amfori ili drvenoj bačvi pazeći samo na tajming pretoka koji je ključan u ovakvoj vinifikaciji. Ovo prigorsko vino jedan je od takvih dragulja: duboke je jantarne boje, savršene bistroće i primjetne gustoće.
Arome arancina dominantne su i isprepliću se u preciznom i kompleksnom mirisu sa začinskim notama klinčića i fermentiranog bijelog čaja. Okus je bogat, fin, topao i primjetno slastan. Omekšali tanini i naglašena svježina s druge strane spektra drže vino u savršenoj ravnoteži.
Voli začine, ali i svinjetinu
Čvrstog je garda, naglašene strukture te dugačkog i pamtljivog retrookusa. Ostavlja dojam ozbiljnog vina kojem najbolji dani tek predstoje. Kušali smo ga uz pikantnu juhu od povrća šumskih gljiva i teletine sa rižinim rezancima. Pokazalo se i kao odličan partner začinjenoj azijskoj kuhinji, a jednako je dobro popratilo pečenu svinjsku potrbušinu.