More

    23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero plus Bedekovich (2)

    Kategorije:

    Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a sivi pinot i traminac su začini. Grožđe je uzgojeno uz minimalne intervencije i maksimalnu njegu. Divlji su kvasci pokrenuli fermentaciju u amfori. Berba je 2019., puni naziv Zero plus natural amfora, a vino za čistu peticu.

    U poplavi jantarnih vina na hrvatskom tržištu puno je onih čiji autori ne razumiju temeljno određenje vina, zanatski su limitirani ili jednostavno ne shvaćaju osnovne zakonitosti ovakve proizvodnje. Zbog toga je dragocjena svaka boca dugo maceriranog vina kreiranog u glavi vinara, nastalog u vinogradu, a školovanog u podrumu uz minimalne intervencije.

    Prigorski dragulj

    Pravi majstori slušaju vino i puštaju ga u tišini da se razvija u amfori ili drvenoj bačvi pazeći samo na tajming pretoka koji je ključan u ovakvoj vinifikaciji. Ovo prigorsko vino jedan je od takvih dragulja: duboke je jantarne boje, savršene bistroće i primjetne gustoće.

    Arome arancina dominantne su i isprepliću se u preciznom i kompleksnom mirisu sa začinskim notama klinčića i fermentiranog bijelog čaja. Okus je bogat, fin, topao i primjetno slastan. Omekšali tanini i naglašena svježina s druge strane spektra drže vino u savršenoj ravnoteži.

    Voli začine, ali i svinjetinu

    Čvrstog je garda, naglašene strukture te dugačkog i pamtljivog retrookusa. Ostavlja dojam ozbiljnog vina kojem najbolji dani tek predstoje. Kušali smo ga uz pikantnu juhu od povrća šumskih gljiva i teletine sa rižinim rezancima. Pokazalo se i kao odličan partner začinjenoj azijskoj kuhinji, a jednako je dobro popratilo pečenu svinjsku potrbušinu.

    Vino broj 1

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Svetoivanjskoj loparijadi 17. studenog u Zelini pristaju vina Kos...

    Gastro događanje koje slavi tradicionalnu lokalnu slasticu loparku bit će u nedjelju, 17. studenoga, u Dvorani Ivana...

    Uvertira u subotnji RizlingFest: 10 senzacionalnih vina Tomislava Bolfana

    Kome padne na pamet rugati se zagorskim vinima, promašio je loptu u izglednoj prilici za gol na...

    ‘Najfiniji tartufi na svijetu su u Istri’, piše Decanter....

    Istarska vina samo su dio dragocjenih proizvoda najvećeg jadranskog poluotoka, piše britanski časopis Decanter u članku objavljenom...

    Zadružni savez Dalmacije u Malom Lošinju organizira 34. Sabatinu

    Sadnjom spomen loze ispred Hotela Aurora u Malom Lošinju, u četvrtak, 14, studenoga, započet će 34. Međunarodni...

    Vinarije Kocijan iz Štrigove te Sokač iz Stubičkog Strmca...

    Rajnski rizling, graševina, sauvignon, muškat žuti, traminac pa frankovka, cabernet sauvignon, merlot i zweigelt, sorte su koje...

    Kap po kap, stiže ZGrappa slap! Evo programa Festivala...

    Četiri predavanja, dva masterclassa i POP-UP trgovina s 300 vrhunskih destilata,očekuje posjetitelje festivala ZGrappa powered by Bumbar...