Zlatne je boje i gotovo kristalno bistro vino Graševina Premium 2006. iz Belja. Miriše na arancine, breskvu, med pa i šafran. Okus je nevjerojatno živ za bijelo vino koje će nagodinu po ljudskim mjerilima postati punoljetno.
Isprva djeluje gusto, no već nakon nekoliko sekundi pojavljuju se u okusu živahne kiseline. Prvo razigraju vino, a potom ga obogate prekrasnom, neočekivanom svježinom. Slijedi fina pikantnost koja iznimno dugo traje.
Cijena? 600 kuna
Nakon gutljaja javlja se i žal izazvana sviješću da će okus kad-tad nestati iz usta. Osim ako ga nema još… A ima ga. Čak i u redovitoj prodaji. Ne, naravno, u supermarketima, ali u vinariji butelja stoji 600 kuna. I vrijedi.
Često se za vino kaže da je bezvremensko, ali ovo je svevremensko. Bilo je najbolja mlada graševina 2007. u Kutjevu. Do kušanja 2013. nije izgubilo ni mrvicu svježine. A 2016. pobijedilo je u Kutjevu među zrelim vinima.
U arhivi je 20.000 boca
Ove godine osvojilo je i zlatnu Decanterovu medalju. Pozlatilo se i na drugom londonskom ocjenjivanju, International Wine Challengeu. Belje u arhivi čuva više od 20.000 boca: najstarija je Cabernet franc 1949.
Ne valja je previše hladiti, a traži veliku čašu. Preporuka za sljubljivanje s hranom nije potrebna. Samo je dovoljno, a parovima idealno. Jako će lijepo zaokružiti intimna druženja u posebnim trenucima. I obogatiti.