23 vina koja su u 2023. oduševila (12): Malvazija Bomarchese 2021. Degrassi

Kao da je začinjena kapima čistog mora, djeluje Malvazija Bomarchese 2021. Morena Degrassija iz Bašanije pokraj Savudrije. Vinarija jest blizu mora, na najzapadnijoj točki Hrvatske, ali grožđe je iz unutrašnjosti.

Bijela zemlja

Bomarchese je vinogradarski položaj na brežuljcima pokraj Buja. Nadmorska visina je  između 200 i 250 metara pa mikroklima omogućuje grožđu da pri sazrijevanju zadrži kiseline. Svježinu, a s njom i pitkost, podržava i mineralno tlo. Bijela zemlja daje vinu nježnu i ugodnu slanost.

Kompleksnost, pak, Malvazija Bomarchese može zahvaliti i vinifikaciji. Nakon berbe i prešanja, dio masulja ostaje kratko vrijeme u soku pa odvojeno fermentira na temperaturi između 14 i 16 stupnjeva. Vino sazrijeva na finom talogu u inoksu do proljeća i tada se puni u boce.

Oko, nos i usta

Posljedica očekivanih, opravdanih i dobro provedenih ambicija u podrumu je slamnato žuta boja. Miriše svježe, isprva po bijelom cvijeću i jabukama. Potom stiže vinogradarska breskva pa mediteransko bilje i bijeli papar. Svježina i zelena jabuka nastavljaju se i u okusu. Osjetit će se i agrumi, a finale je ugodna slanost te sorti tipična blaga i elegantna gorčina.

Vino gastronomski pristaje moru. Carpaccio od bijele ribe dobar mu je “prijatelj”. Voli i plodove mora, glavonošce, ponajprije lignje pa i fuže s parmezanom. David Skoko pripremio je jednom prilikom uz Malvaziju Bomarchese savor od morskog psa s kremom od karfiola.

Zimi voli veću čašu

U hladnije doba godine može ga se poslužiti u većoj čaši, burgundijskoj, te malo toplije nego što je za bijela vina uobičajeno. Ljeti, pak, Riedelova čaša za malvaziju bit će najbolji izbor. Ako se ohladi na sedam-osam stupnjeva, temperatura će se taman podići na devet dok iz boce stigne do usta.

Vino broj 11

Fotografije: www.facebook.com/DegrassiWines