More

  23 vina koja su u 2023. oduševila (12): Malvazija Bomarchese 2021. Degrassi

  Kategorije:

  Kao da je začinjena kapima čistog mora, djeluje Malvazija Bomarchese 2021. Morena Degrassija iz Bašanije pokraj Savudrije. Vinarija jest blizu mora, na najzapadnijoj točki Hrvatske, ali grožđe je iz unutrašnjosti.

  Bijela zemlja

  Bomarchese je vinogradarski položaj na brežuljcima pokraj Buja. Nadmorska visina je  između 200 i 250 metara pa mikroklima omogućuje grožđu da pri sazrijevanju zadrži kiseline. Svježinu, a s njom i pitkost, podržava i mineralno tlo. Bijela zemlja daje vinu nježnu i ugodnu slanost.

  Kompleksnost, pak, Malvazija Bomarchese može zahvaliti i vinifikaciji. Nakon berbe i prešanja, dio masulja ostaje kratko vrijeme u soku pa odvojeno fermentira na temperaturi između 14 i 16 stupnjeva. Vino sazrijeva na finom talogu u inoksu do proljeća i tada se puni u boce.

  Oko, nos i usta

  Posljedica očekivanih, opravdanih i dobro provedenih ambicija u podrumu je slamnato žuta boja. Miriše svježe, isprva po bijelom cvijeću i jabukama. Potom stiže vinogradarska breskva pa mediteransko bilje i bijeli papar. Svježina i zelena jabuka nastavljaju se i u okusu. Osjetit će se i agrumi, a finale je ugodna slanost te sorti tipična blaga i elegantna gorčina.

  Vino gastronomski pristaje moru. Carpaccio od bijele ribe dobar mu je “prijatelj”. Voli i plodove mora, glavonošce, ponajprije lignje pa i fuže s parmezanom. David Skoko pripremio je jednom prilikom uz Malvaziju Bomarchese savor od morskog psa s kremom od karfiola.

  Zimi voli veću čašu

  U hladnije doba godine može ga se poslužiti u većoj čaši, burgundijskoj, te malo toplije nego što je za bijela vina uobičajeno. Ljeti, pak, Riedelova čaša za malvaziju bit će najbolji izbor. Ako se ohladi na sedam-osam stupnjeva, temperatura će se taman podići na devet dok iz boce stigne do usta.

  Vino broj 11

  Fotografije: www.facebook.com/DegrassiWines

   

   

   

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

  Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

  Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

  Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

  Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

  Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

  Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....