CFP i 2019 slova su i brojke ispisane flomasterom na boci bez etikete. Nisu puno otkrile o butelji “iskopanoj” u podrumu. Jasno je samo kako je prilika u kojoj je došlo u prave ruke bila lijepa pa je teško bilo i ne otvoriti ga.
Na čepu je pisalo T, R i S. Značilo je to kako je riječ novom rubinu Zlatka Bošnjaka. Zovu ga Đuza, a s Marijom Faletarom u Iloku vodi vinariju Trs, jedan od naših najraskošnijih podruma. Podruma? Ne! Pećine s blagom.
Brzo se riješila dilema
Trilema je bila jesu li C, F i P kratica za cabernet, frankovka i pinot, cabernet franc i pinot ili za nešto treće. Po otvaranju boce iskazao se cabernet franc, najpotcjenjenija crvena sorta na svijetu. I to premium.
Otkrili su ga prekrasni mirisi tamnog bobičastog voća u kojima dominira kupina, a slijede paprika babura i note dima i duhana. Đuzin rukopis, pak, iskazuje se u fino izbrušenom stilu snažnog, a harmoničnog vina.
Sve četiri odrednice ‘terroira’
Poseban je i po tome da je vino pomalo naopako. Isprva miriše na zrelost, potom se osjeti voćnost, a svježina stiže na kraju. Riječ je o vinu “terroira”: utjecaj vinara apsolutno je ravan utjecaju sorta, tla i klime.
Treba reći i da je lani Đuzin cabernet sauvignon pobijedio na ocjenjivanju vina od te sorte koja je francovo dijete. Treba reći i da Đuzin CFP naprosto “traži” jelenji file u umaku od brusnica. Posebno jelo, za posebno vino.