Škrlet najčešće susrećemo kao mlado i svježe, vitko vino, intenzivnih, ali nježnih voćno-cvjetnih aroma i ugodnih kiselina. Sve ga više vinara radi kao pjenušavo vino ili u polusuhoj ili poluslatkoj varijanti. No, rijetko kušamo čvrst, strukturiran škrlet namijenjen dugogodišnjem odležavanju.
Takav škrlet odnjegovali su u vinariji Trdenić iz Popovače. Kreiran je u vinogradu gdje je smanjen prinos, a grožđe je probrano pa ubrano s najboljih položaja u Moslavini. Odležao je 18 mjeseci na finom talogu i dobio ozbiljnu strukturu, a zadržao sortne osobine. Spušten je intenzitet mirisa, a dobivena je širina i slojevitost.
Još su prisutne sortne arome poput bijelog voća, bijelog livadnog cvijeća, akacije i lipe, ali pojačane su orašastim, začinskim i maslačnim notama. Okus slijedi arome. Velik ekstrakt lako se nosi s 13,5 posto alkohola, a naglašena mineralna svježina daje mu ravnotežu i primjetnu čvrstoću.
lako je punog tijela, lako se pije i priziva slijedeći gutljaj. U retrookusu se osjeti malo gorčine koja pridonosi ukupnoj kompleksnosti. Vino je prilika i za kolekcionare zbog mogućnosti dugogodišnjeg odležavanja.
Osim sjajne ideje i vizije za kreiranje ovakvog vina, Krešo Trdenić je pokazao zavidno enološko znanje i osjećaj za finesu. Ukazao je na veliki domet sorte i razbio mantru kako je škrlet limitiranog potencijala.